Musicoteràpia al Parc Taulí. Autor: cedida.

L’impacte de la música en la salut: 11 anys de musicoteràpia al Parc Taulí

Cada dijous a la tarda, dos musicoterapeutes visiten els infants i joves ingressats a les diferents àrees de pediatria del Parc Taulí. Es tracta d’unes sessions que es duen a terme a l’hospital sabadellenc des de fa 11 anys i que estan adaptades a les necessitats de cada pacient. “És un moment de distensió dins de l’habitació; la música ens permet expressar diferents emocions i ells la utilitzen per alliberar-se”, explica la Núria Bonet, una de les fundadores de l’Associació Ressò.

La musicoteràpia utilitza la música i els seus elements per afavorir el benestar físic, mental i emocional dels pacients. En el cas del Taulí, aquesta metodologia es va introduir el 2014 de la mà de la Fundació Enriqueta Villavechia i l’Associació Ressò. “Els ajuda a trencar la rutina i a gestionar les situacions d’estrès”, explica la Mireia Méndez, infermera de la planta d’hospitalització pediàtrica. En aquest sentit, cal destacar la importància de l’equip professional de l’hospital, que identifica quins candidats poden gaudir de la musicoteràpia.

Musicoteràpia al Parc Taulí. Autor: cedida.
Musicoteràpia al Parc Taulí. Autor: cedida.

A més, segons informa el Taulí, aquestes sessions no només tenen beneficis per a les persones hospitalitzades i els seus familiars, sinó també per als professionals assistencials que treballen a l’àrea pediàtrica. “Ens ajuda a gestionar situacions complicades, com poden ser les cures, i a crear un vincle amb el pacient i els seus acompanyants, més enllà de l’atenció sanitària. Ens ajuda a generar complicitats”, explica Méndez.

Tant els professionals com els musicoterapeutes coincideixen a valorar positivament aquesta activitat. “Després de l’activitat els veiem més comunicatius, més relaxats. Hi ha un ambient de pau i desconnexió de l’ambient hospitalari. Poden ser nens i no pacients durant una estona”, assegura Méndez. Per la seva banda, Bonet referma que “és una eina molt útil, en el suport emocional del nen hospitalitzat i de la seva família”. En la mateixa línia, els familiars que acompanyen els infants també agraeixen aquesta activitat.

“És el canvi de la rutina que tens cada dia i oblides, per un moment, que ets a l’hospital. Un cop han passat, el Guiu està més actiu i menys enfadat. Si sabessin parlar, ho acabarien demanant”, exposa en pare d’un infant a la Unitat de Neonatologia.

Al llarg d’aquests 11 anys, l’activitat ha estat cofinançada per la Fundació Enriqueta Villavechia i l’Associació Ressò de Musicoteràpia. Aquest any, la Fundació FC Barcelona ha finançat la musicoteràpia als infants i joves hospitalitzats a la Unitat de Pediatria i a la Unitat de Neonatologia, així com a les Unitats de Cures Intensives pediàtriques i neonatals.

Foto de portada: un moment de la musicoteràpia. Autor: cedida.

Els comentaris estan tancats