Foto portada: servei de neteja de CIPO. Autor: CIPO / cedida.

Una feina que no arriba

  • La bretxa laboral que condemna a la invisibilitat les persones amb discapacitat

Només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual té feina. Aquesta dada, per si sola, ja evidencia la greu desigualtat que pateix aquest col·lectiu en l’àmbit laboral. A CIPO, entitat sabadellenca amb més de cinquanta anys d’experiència en l’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual, som testimonis quotidians de les dificultats que afronten per accedir i mantenir una feina digna. Parlem de persones amb voluntat de treballar i de construir un projecte de vida autònom i digne, que es troben sovint amb barreres estructurals i socials, prejudicis i invisibilitat institucional que limiten les seves oportunitats.

Les dades ho deixen clar: segons l’últim informe de l’INE, mentre que la taxa d’ocupació general se situa en un 69%, la de les persones amb discapacitat intel·lectual cau fins al 21,9%. Aquesta bretxa reflecteix un sistema que no garanteix els suports necessaris perquè totes les persones puguin exercir el seu dret al treball en igualtat de condicions.

CIPO dona feina a gairebé un centenar de persones amb discapacitat. Tot i això, som conscients que aquest model, per si sol, no és suficient. Cal impulsar polítiques públiques que apostin decididament per la inclusió sociolaboral del col·lectiu, incrementant els recursos destinats a suports individualitzats, afavorint la contractació en l’empresa ordinària i consolidant el paper dels Centres Especials de Treball d’iniciativa social, que som els que generem més ocupació per a persones amb més dificultats. A més, també és necessari l’impuls d’una formació professional DUAL adaptada, amb itineraris reals d’accés al mercat laboral. Si no oferim oportunitats des de la formació, quines expectatives de futur tenen els i les nostres joves?

Les empreses i les administracions públiques també tenen un paper clau. L’augment de les quotes de reserva, el seu compliment efectiu i obrir processos selectius accessibles són accions imprescindibles per garantir la igualtat d’oportunitats. Sabadell pot i ha de jugar un paper clau, amb polítiques de contractació responsables, iniciatives de col·laboració amb el teixit empresarial i accions de sensibilització que ajudin a trencar estigmes.

El treball és molt més que una font d’ingressos: és una eina de participació social i d’inclusió. Cal garantir que aquest dret arribi a tothom, també a les persones amb discapacitat intel·lectual. No podem permetre que continuïn sent invisibles dins del nostre sistema productiu. El seu talent i aportació mereixen les mateixes oportunitats.

Foto portada: servei de neteja de CIPO. Autor: CIPO / cedida.

Els comentaris estan tancats