Un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.

‘El ple crític’. Sessió patrimonial al teatre Principal

La Casa Grau, la caserna de la Guàrdia Civil i la preservació del nostre maltractat patrimoni arquitectònic han estat els protagonistes d’una sessió maratoniana, rodejada de circumstàncies anòmales, celebrada al saló del Teatre Principal.

L’avaria de l’aire condicionat del passat dilluns, que coincidí amb la nombrosa i sorollosa protesta dels treballadors municipals pel seu conveni laboral, obligà a suspendre el ple, com ja va passar amb la gran averia elèctrica que va deixar a les fosques la península Ibèrica el passat 28 d’abril, les causes de la qual estan encara per esclarir.

La sessió es traslladà inusualment al saló del teatre Principal on s’estava celebrant el concurs d’òpera Mirna Lacambra per joves valors. Això no impedí la concentració dels treballadors municipals amb un cridòria que feia difícil seguir els intervencions dels nostres edils i que, sens dubte, dificultaria les actuacions dels cantants novells. També membres de la Fira Artesana de Nadal de Sabadell (FANSA) han expressat, mitjançat pancartes en aquesta noble sala d’estil romàntic, la seva protesta pel rebuig al pla que havien presentat a l’equip de govern.

Pancarta a la protesta d'aquest dimecres, a l'exterior del ple. Autor: D. Jiménez.
Pancarta a la protesta d’aquest dimecres, a l’exterior del ple. Autor: D. Jiménez.

La sessió va tenir una exagerada duració de gairebé sis hores. La part resolutiva amb 27 dictàmens del govern municipal ha consistit en qüestions de pur tràmit com les quatre resolucions de discrepàncies amb l’interventor com succeeix a cada ple, quatre dacions de compte d’Intervenció General, quatre reconeixements extrajudicials de crèdit o cinc declaracions d’interès especial per tot un seguit d’obres.

La Casa Grau i el Banc Sabadell

L’únic punt rellevant ha estat la modificació del Pla General d’Urbanisme per canviar els usos de la Casa Grau o Marcet Font, de propietat municipal, per encabir el projecte Sabadell Cultura, promocionat pel Banc Sabadell per exposar els seus fons pictòrics, en el marc de l’OPA del BBVA.

Els portaveus dels grups municipals han reiterat els seus coneguts arguments sobre el tema. Els tres grups d’esquerra, ERC, En Comú Podem i Crida per Sabadell han manifestat les seves reticències per un projecte que, en expressió de Joan Mena dels Comuns, “comença la casa per la teulada”. És a dir, es procedeix a la requalificació urbanística sense tenir un model clar sobre el contingut del nou espai cultural, sense haver concretat la figura jurídica que li donaria aixopluc, ni sobre el règim de gestió interna del nou equipament. Així mateix, tots coincidiren en mostrar el seu escepticisme sobre el futur de tot plegat si triomfa l’OPA del BBVA, atès els precedents de la gestió del banc d’origen basc de l’obra social de l’antiga Caixa Sabadell/Unim.

Un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.
Un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.

El tinent d’alcaldessa socialista, Adrián Hernández, ha rebutjat aquestes crítiques de falta de visió estratègica en política cultural, argumentant que l’antic Museu del Gas serà la seu de Museu d’Història i de la col·lecció d’alta costura Montpalau i s’habilitarà el Vapor Pissit per als teòrics tèxtils. La plaça del Gas encabirà una potent oferta museística amb el conjunt format per la Casa Grau i la Casa Corominas (actual seu del Serveis Socials) i el renovat Museu d’Història. Un projecte que compta amb el suport de l’ESDI, Gremi de Fabricants o la Fundació Bosch i Cardellach, com no es va estar de recordar l’alcaldessa, Marta Farrés, que ha fet del tema una qüestió gairebé personal, i ha intervingut per replicar als escèptics que “en el pitjor dels casos ens rehabilitaran la Casa Grau sense cap cost”. El dictamen ha estat aprovat amb els vots del govern de coalició PSC-Junts, el vot en contra d’ERC i la Crida, i l’abstenció dels Comuns, Vox i PP.  

Septet de mocions

La sessió ha continuat, quan faltaven cinc minuts per a les set de la tarda, amb el debat de les set mocions que figuraven a l’ordre del dia.

La primera, presentada per Viu-la Asociación, per reclamar a una ciutat més inclusiva pels afectats per discapacitats físiques i psíquiques ha estat l’única aprovada per unanimitat. També, s’ha aprovat amb l’abstenció de Vox la moció de marea pensionista per reclamar, com estableix la llei, una auditoria independent dels comptes de la Seguretat Social.

El PP ha vist rebutjada la seva proposta de crear un alberg públic municipal per acollir a persones sense llar amb els vots contraris de PSC i Junts i els favorables de la resta de l’oposició. No és la primera vegada que aquest tema és objecte de debat en el ple amb el mateix resultat. El tinent d’alcaldessa socialista Eloi Cortés ha argument la negativa per la seva discrepància amb aquest model, contraposat al seu parer per l’aposta pels pisos Housing First i d’altres tutelats. L’edil popular, Cuca Santos, ha replicat que tots dos models són compatibles i complementaris.

Aquí s’ha d’observar que, a diferència del que fan amb Vox, els tres grups d’esquerra han votat a favor de la moció, en un reconeixement implícit de la consideració de partit democràtic al PP.

El molí d’en Mornau

La moció més interessant, tant pel seu contingut com per la seva derivada política, ha estat la defensada per Guillem Fuster. El flamant edil de la Crida ha exposat els arguments per elaborar un pla director de patrimoni per si més no consolidar aquells edificis en perill de ruïna i contemplar la seva eventual rehabilitació.

El regidor de la Crida Guillem Fuster. Autor: D.Jiménez. PSC tomba
El regidor de la Crida Guillem Fuster. Autor: D.Jiménez

L’interessant debat sobre la preservació del nostre maltractat patrimoni, ha quedat eclipsat per la posició d’Adrián Hernández que ha afirmat que haurien votat a favor o s’haurien abstingut permetent que la moció prosperés si no hagués estat per la presentació el mateix dia de la denúncia de l’Entesa per l’estat del molí d’en Mornau. Tot un exemple del refrany castellà: “donde las dan, las toman”. En va Fuster ha reclamat que separés les dues qüestions. Junts s’ha permès la petita llicència d’abstenir-se i no votar igual que els socialistes

La caserna de la Guàrdia Civil

Gabriel Fernández, portaveu d’ERC, ha presentat una moció un xic surrealista i força oportunista que reclama que l’Ajuntament de Sabadell insti al govern espanyol a donar compliment als acords entre PSOE i ERC per la devolució de la caserna de la Guàrdia Civil. Com li han indicat, tant Mena des de l’esquerra com Lluís Matas de Junts des del centredreta, resulta insòlit voler implicar una institució com l’Ajuntament entre un acord entre partits.

El portaveu d'ERC, des d'una càmera de vídeo, al ple. Autor: D.Jiménez.
El portaveu d’ERC, des d’una càmera de vídeo, al ple. Autor: D.Jiménez.

El regidor dels Comuns ha insistit en que aquesta qüestió s’ha de resoldre en l’àmbit de la negociació política entre les tres administracions implicades, no amb mocions per penjar-se la medalla. Hernández ha tret el punyal quan a acusat de “deslleialtat” a ERC. Segons la seva versió, que ningú ha desmentit, l’alcaldessa va convocar els grups de l’oposició només conèixer la sentència del Tribunal Suprem que dona la raó al ministeri de l’Interior i els hi va demanar un temps de marge per entomar la negociació política. Un acord que ERC ha trencat -a parer d’Hernández i del PSC- amb aquesta moció. Fernández s’ha batut en retirada. La moció ha estat rebutjada amb els vots de PSC, Junts i Vox, l’abstenció del PP i el vot favorable de les tres formacions d’esquerra, malgrat les seves reticències.

El bus nocturn

En sentit contrari, la moció dels Comuns, defensada per Alejandra Sandoval, per implantar una prova pilot d’autobusos nocturns els caps de setmana ha prosperat amb l’abstenció de l’equip de govern. Potser per donar una mica de peixat als seus socis de govern a Madrid, almenys pel que respecta a Mena.

Un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.
Un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.

La traca final de la sessió, com ja és habitual, ha estat la moció de Vox per realitzar millores als parcs infantils inclusius i adaptats pels infants discapacitats que com ha recordat la seva portaveu, Nuria Acacio, feia parella amb la de Viu-la Asociación. Al torn de rèplica Acacio ha titllat de “hipócritas e irresponsables” als regidors que es negaven a votar una moció que haurien aprovat si hagués estat presentada per qualsevol altre associació o partit polític amb l’únic argument de no blanquejar l’ultradreta.

Negociacions pel conveni

En l’apartat final de precs i preguntes tots els portaveus s’han interessat per l’estat de les negociacions entre el govern municipal i els representants sindicals de l’Ajuntament que s’iniciaren el passat dilluns. L’alcaldessa ha afirmat que les converses continuen i que dimarts vinent es farà la propera trobada per desencallar el problema ocasionat per un conveni caducat i el gran malestar existent a la plantilla de treballadors municipals.

Foto portada: un moment del ple del Principal. Autor: D.Jiménez.

Deixeu un comentari