Més que un centre cívic a Torre-romeu

  • L’Ajuntament obrirà el nou centre cívic de Torre-romeu durant aquest trimestre.

  • És l’última gran inversió de la Llei de Barris del Ripoll. L’obra ha tingut diversos entrebancs.

El centre cívic de Torre-romeu obrirà les seves portes durant el primer trimestre d’aquest any. Després de diversos anys d’obres, retards i sobrecostos, l’equipament obrirà en els propers mesos. Està acabat des de fa gairebé un any. Finalment obrirà amb el mobiliari de l’actual centre cívic i altres equipaments de la ciutat.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i la regidora de Relacions Ciutadanes, Anna Carrasco, han anunciat aquest dilluns que el centre cívic s’obrirà en breu i que, segurament durant el mes de febrer, hi haurà unes jornades de portes obertes per donar el tret de sortida al funcionament d’un equipament de grans dimensions les funcions del qual van més enllà de les d’un centre cívic qualsevol. “És més que un centre cívic”, ha assenyalat Sánchez a l’acabar les declaracions a la premsa, assegurant que pot crear una “centralitat” a la zona. “Es un espai concebut per resoldre un punt negre a la zona, que ha crescut bastant en la seva part alta però que tenia problemes de mobilitat i problemes urbanístics en aquest indret”, assenyala Sánchez.

L'equipament, des de la part baixa. Autor: David B.

I és que aquest equipament, que ha costat més de sis milions d’euros, ha de relligar les dues parts de Torre-romeu i acabar amb diverses barreres arquitectòniques. Ha de facilitar que els veïns de la part baixa del barri puguin anar al Centre d’Atenció Primària, la biblioteca, el mercat o l’escola d’adults amb més facilitat. El centre cívic supera un desnivell de 30 metres a través de diverses rampes, escales i també dos ascensors, un intern i un exterior, que estarà obert les 24 hores del dia. També es genera una nova zona verda, el paratge del Romeu, on fins ara hi havia un abocador a cel obert.

Serveis del nou centre cívic

El centre cívic acollirà de forma esponjada l’activitat fins ara lligada a l’actual equipament, de la plaça Karl Marx. És a dir, el Servei d’Atenció Ciutadana, espai relacional, espainternet, despatxos per a entitats, aules per a tallers, gimnàs i magatzem, a més de vestuaris, vestíbuls i sales d’instal·lacions. A més, té un gran auditori, que pot ser espai d’activitats també exteriors a la part més baixa.

Una obra amb moltes vicissituts

La construcció, que deriva de la llei de Barris aprovada en el primer govern tripartit, ha tingut diverses vicissituts. Segons l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, inicialment es van trobar “moltes més” deixalles de les previstes inicialment, un fet no previst que ha retardat l’obra. També va sorgir una mina d’aigua subterrània. Més endavant van haver-hi problemes per l’escomesa de l’electricitat. Així que la construcció del centre cívic s’ha allargat i el seu preu ha estat superior al previst inicialment (l’empresa inicial es va comprometre a fer-lo per 4,8 milions; al final ha costat més de 6 milions). L’Entesa per Sabadell ha denunciat sovint que l’empresa s’havia compromès a fer les obres en 10 mesos i va trigar el triple: 30 mesos (més info: ‘El retard del centre cívic de Torre-romeu, de nou a debat’ i ‘La obra del Escorial, en Torre-romeu‘).

Sala interior del centre cívic. Autor: David B.

I malgrat que van ser acabades fa molts mesos i el centre cívic ha estat tancat a l’espera de comprar el mobiliari, finalment el consistori aprofitarà el mobiliari del centre cívic anterior i d’altres equipaments de la ciutat. D’altra banda, Sánchez assegura que el centre cívic de Karl Marx estava poc menys que al límit de les seves capacitats perquè “té més demanda d’ús que possibilitats d’espai”.

Un nou parc urbà: el paratge del Romeu

L’actuació engloba l’equipament i el paratge del Romeu, resultant de la reordenació de la zona en un parc urbà de 13.000 metres quadrats. Es proposen dos passeigs per a vianants i també hi ha una rampa que connecta amb els edificis propers a la plaça de Benidorm. S’ha col·locat mobiliari urbà com bancs, papereres, pilons i fonts. Hi ha aparcaments per a bicicletes als accessos i altres fonts, així com zones d’estada i grades.

“La qüestió és si el veinat i les entitats seran capaces d’apropiar-se d’aquest espai”, assegura Sánchez. Carrasco afegeix que té unes dimensions “considerables” i avança que faran diverses reunions amb entitats de la zona perquè comencin a programar activitats en, amb gairebé total seguretat, el centre cívic més imponent de Sabadell.

Foto portada: Sánchez i Carrasco, a la part baixa del centre cívic. Autor: David B.

One Comment