Foto portada: evolució de la finca de Ca n'Alzina. Autor: cedida.

L’Entesa denuncia presumptes irregularitats a Ca n’Alzina

  • L’Entesa per Sabadell denuncia que una hípica ha crescut sense cap tipus de llicència i que ara es vol regularitzar la situació.

  • Assenyalen que diversos regidors (Sánchez, Manau o Ayuso) han fet la “vista grossa” durant més de 10 anys.

La imatge de l’esquerra correspon a l’estat de l’hípica situada a Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà, l’any 1994. La de la dreta correspon a l’any 2012. Es veu un notable canvi. Segons l’Entesa, tota les obres s’han fet sense llicència en un terreny protegit. Porten el cas a la Fiscalia i demanen explicacions al govern local.

De fet, el grup polític ha treballat des de fa mesos amb la sospita que s’han comès irregularits urbanístiques durant molts anys en aquest àmbit. Però el que els va fer aixecar més alarmes va ser l’aprovació en Junta de Govern Local del Pla Especial de Ca n’Alzina el passat mes de desembre. Segons assegura el regidor Maties Serracant, la lletra petita del pla donava a entendre que l’objectiu del text era regularitzar totes aquelles infraccions comeses anteriorment.

L’Entesa va preguntar quantes llicències d’obres s’havien otorgat en aquest àmbit (que està protegit, no és urbanitzable i té valor agrari). La resposta del govern local, signada pel tinent d’alcalde Ramon Burgués, és que només s’havia donat una llicència d’obres. Es va otorgar a l’empresa Excavaciones Ribera per a moviments de terres l’any 2000. D’ençà fins ara cap més llicència. I en canvi a la zona s’han fet diverses obres: s’ha ampliat la masia, s’han fet coberts, pistes cobertes i de competició, pèrgoles, xarxes d’evacuació i altres infraestructures. Tot sense llicència, segons l’Entesa afirma, i ha dut a fiscalia. El resultat dels treballs conformen una hípica d’alt nivell, Barcelona Horses, que fa competicions de nivell internacional.

Els regidors Serracant i Domínguez, aquest dijous. Autor: J.d.A.

L’Entesa ha tingut accés als expedients de disciplina urbanística oberts a l’espai. N’hi ha una dotzena, bona part d’ells oberts un cop va esclatar el cas Mercuri. Molt pocs en canvi s’han tramitat i tancat. I l’aprovació del Pla Especial que s’està tramitant deixarà en suspens aquests expedients. L’Entesa manté que el govern coneixia les obres, i la seva irregularitat, i que no ha fet res durant una dècada per aturar-les. Assenyalen als diversos regidors d’Urbanisme i Medi Ambient que ha tingut el consistori. Des dels actuals, Josep Ayuso i Lluis Monge, fins els anteriors, Joan Manau i Ricard Estrada, o al tinent d’alcalde d’Urbanisme entre 2003 i 2011, l’actual alcalde, Juan Carlos Sánchez.

Sánchez no sabia res del que estava passant? Mirava cap a una altra banda? Per què no han aturat el desordre que hi ha hagut durant més de 10 anys. I per què ara Josep Ayuso vol legalitzar les irregularitats?”, s’ha preguntat la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez.

L’Entesa manté que cal tornar l’espai a la seva situació anterior. Demanen que s’aturi el Pla Especial i que es revoqui l’aprovació de la Junta de Govern. D’altra banda, han posat la informació en coneixement de la Fiscalia i també ho faran a la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

Sota l’ombra de Mercuri

Una part de Ca n’Alzina està formada per l’anomenada finca de Can Xupa. El presumpte abocament irregular de terres de diversos espais a aquesta finca ha comportat la imputació a dos regidors del consistori per delictes contra l’ordenació del territori i tràfic d’influències. Són Joan Manau i Ricard Estrada. Tal com recull el sumari del cas, i ha publicat iSabadell (més info: ‘Los Mossos creen que Manau y Estrada permitieron vertidos ilegales de tierras) es van abocar grans quantitats de, en boca d’un dels empresaris de la trama Mercuri, José Manuel González Parra, “mortero, runa y mierda” procedents d’obres com les de l’Ikea o els Ferrocarrils de la Generalitat.

En un altre punt del sumari, l’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano (principal implicat en el cas Mercuri) i presumpte intermediari en els abocaments, assegura en una conversa personal sobre els abocaments: “Te llevaré para que veas lo que hay y te vas a quedar acojonada cuando veas las montañas de tierra que bloquean una riera… Me da miedo ir, pero mucho miedo, de verdad y el Ayuntamiento, vamos, ha cerrado los ojos, pero es que llega un momento que no (…) lo tienes que ver para hacerte una idea…Es impresionante, es acojonante”.

Els abocaments a Can Xupa conformen una de les 32 peces del cas Mercuri. Les irregularitats urbanístiques que denuncia l’Entesa al llarg de més d’una dècada a la finca conformen un espai més ampli de denúncia.

Foto portada: finca de Ca n’Alzina. A l’esquerra l’any 1994 i a la dreta l’any 2012. Autor: Entesa.

8 Comments