FGC Plaça d'Espanya

Així seran les estacions de la plaça d‘Espanya i la Creu Alta

La Generalitat ha licitat les obres de les estacions de la Creu Alta i la plaça d’Espanya dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Un nou pas del perllongament d’unes obres que hauran d’entrar en servei durant l’any 2016. En total el nou contracte es licita per 17,7 milions.

Caldrà construir les divisòries i tancaments, els paviments, revestiments, instal·lar escales mecàniques i ascensors i implantar l’enllumenat, la ventilació i els sistemes de sanejament. El contracte es licita per a dues estacions: Creu Alta-Eix Macià (que encara no té nom definitiu) i la plaça d’Espanya, que serà intercanviador amb Renfe.

L’estació de la Creu Alta tindrà dos ascensors amb escales fixes i mecàniques de pujada i un ascensor a nivell de carrer. El vestíbul de l’estació tindrà 500 metres, un nivell intermedi de pas i el nivell d’andana, amb una andana central de vuit metres d’amplada. Hi haurà dues sortides d’emergències i els revestiments seran de granit, alumini i acer inoxidable. El terra serà de terratzo modular amb encaminaments per a invidents.

Simulació del vestíbulo de l'estació Creu Alta. Autor: Territori i Sostenibilitat
Simulació del vestíbulo de l’estació Creu Alta. Autor: Territori i Sostenibilitat

L’estació de la plaça d’Espanya tindrà major magnitud pel seu caràcter d’intercanviador. Pel que fa al servei dels FGC, s’hi accedirà des del centre de la plaça. Hi haurà un vestíbul superior en forma de cercle situat al mateix nivell i amb connexió amb el vestíbul de l’estació de Rodalies Renfe. El vestíbul superior estarà connectat amb un altre inferior, on hi haurà les barreres per validar els tiquets. S’hi accedirà amb ascensors, escales fixes i mecàniques de pujada. També des d’un accés directe des del carrer, en concret a la cantonada sud-oest de la plaça d’Espanya amb l’avinguda de Josep Tarradellas. Per tant, l’estació de Ferrocarrils tindrà dues entrades. El vestíbul inferior i el nivell d’andana es connectaran amb ascensor, escala fixa i mecànica. L’andana central tindrà nou metres d’ample. Els acabats seran com els de l’estació anterior.

Segons Territori i Sostenibilitat, ara mateix s’estan fent les estacions de Sabadell Estació, al barri de Gràcia, i el Passeig de la plaça Major, al Centre. També la via i catenària, senyalització i altres instal•lacions entre l’inici de les obres i el Passeig. Un cop licitades les estacions de plaça d’Espanya i la Creu Alta, només faltarà per licitar la de Ca n’Oriac, que actuarà com a final de línia. L’actuació global suposa una inversió de 430 milions.

Foto portada: simulació de l’entrada al vestíbul de l’estació de la plaça d’Espanya. Autor: Territori i Sostenibilitat. 

3 Comentaris

  1. Soy vecina de plaza España y veo como a diario se cuela gente por la zona de obras concretamente la salida de emergencias de ADIF( antigua entrada y salida)esta todo vallado pero entran y salen como si nada;ADIF esta avisado y el seguridad de la estacion tambien de esto pero veo que se lo pasan por los huevos hablando malamente

  2. Muy “modelna”… pero la Plaza de España tenía otro diseño y usos cívicos que al parecer perderemos… como estamos en riesgo de perder todo lo que ha recortado CiU.
    La comunicación entre las dos líneas me parece fenomenal, pero el espacio que ocupa en superficie la estación estaba mejor incluso cuando la plaza seguía sin urbanizar.
    No me voy a los años 1970. Seguía así hace 21 años cuando la ocupamos con muchas decenas de tiendas de campaña en la acampada exigiendo a las administraciones el 0´7% como aportación a los países subdesarrollados (hoy genéricamente denominados con el eufemismo de “emergentes” aunque en su mayor número -aunque no los más poblados- solo sean emergentes por estar por debajo de un nivel ínfimo y precisados de salir a flote) .