Taulí

Les derivacions del Taulí a la sanitat privada salten de nou a la palestra

  • Segons Catalunya Plural, es deriven pacients a la privada mentre el Taulí té llits tancats a l’estiu.

  • Ciutadans assegura que el sistema és un “disbarat” i Guanyem demana canvis estructurals.

Les derivacions de pacients des de la sanitat pública fins a la sanitat concertada a Sabadell estan de nou a l’actualitat. Una informació del digital Catalunya Plural les ha posat de nou al dia. Segons aquest portal, l’hospital de Sabadell està derivant pacients aquest mes d’agost a la Clínica del Vallès, pertanyent al grup IDCSalud, mentre manté llits tancats, com habitualment es fa a l’agost.

En aquest sentit, hi ha una norantena de llits no operatius durant l’estiu mentre que des de fa uns dies pacients del servei d’Urgències que han d’ingressar a planta són requerits a ingressar a altres centres del grup IDC Salud, com la Clínica del Vallès (l’antiga Aliança) o l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat. Les derivacions es fan degut a la “manca de recursos”, segons una carta que s’entrega als pacients i que publica el rotatiu Catalunya Plural.

Les derivacions no són noves i parteixen del conveni entre el grup privat i l’Institut Català de la Salut, de la Generalitat de Catalunya. De fet, des del 2007 es deriven pacients fins l’Hospital General de Catalunya i es fa el mateix a la Clínica del Vallès des de que va reobrir. Es poden derivar fins a 2.000 pacients a l’any.

Catalunya Plural ha anat aquest dijous més lluny. Segons ha publicat, professionals del servei d’urgències denuncien pressions per donar altes prematures i així estalviar recursos.

Hi ha una pressió brutal a urgències i una càrrega assistencial pels professionals molt gran”, denuncia el sindicat CATAC-CTS-IAC al rotatiu barceloní.

Davant aquestes publicacions, dues formacions polítiques amb representació a Sabadell han dit la seva. En primer lloc, Ciutadans. Aquesta formació manté que l’alcalde ha d’exigir explicacions a la gerència del centre sanitari. En paraules del regidor Adrián Hernández hi ha “mala planificació” i es desaprofiten els recursos humans i materials de l’hospital.

És un sense sentit que es derivin a centres privats pacients que haurien de ser atesos a centres públics. El Taulí té les infraestructures i els recursos humans necessaris però incomprensiblement no s’utilitzen. No té lògica transferir diners públics a una entitat privada quan el servei que es contracta fora podria realitzar-se perfectament a l’hospital sabadellenc si no hi hagués llits i quiròfans tancats per decisió de la direcció”, assenyala Hernández, qui qualifica la situació com de “disbarat econòmic”.

Per la seva part, aquest dijous Guanyem Sabadell – Sí se puede ha plantejat que la Corporació Sanitària Parc Taulí deixi de ser un consorci (el formen la Generalitat, l’Ajuntament i la UAB però amb clara majoria del govern català) i s’integri dins l’Institut Català de la Salut, com vuit hospitals públics catalans més (Vall d’Hebron, Bellvitge, germans Trias i Pujol…)

Ens trobem en un final d’etapa del Parc Taulí. I és que no pot ser que seguim queixant-nos perquè el servei no funciona”, ha assegurat el regidor Miquel Soler en declaracions recollides per Ràdio Sabadell.

La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, assegura que les derivacions suposen un “negoci” i manté que es paga a IDC Salud per prestar un servei un preu més elevat del que costa al Taulí. Guanyem vol revertir el model del Taulí i es reuniran amb diferents alcaldes a la comarca.

Foto portada: l’edifici d’Urgències, fa uns mesos. Autor: David B.

3 Comentaris

  1. Cuando se gobierna para enriquecer a los amigos (como pasa con Mas y Junqueras) ocurre esto. Se perjudica al ciudadano derivándolo a otro sitio sin importarle el gasto y molestias que ello supone a la familias. Encima, tienen la poca vergüenza de decir que son los que van a salvar a los ciudadanos de Cataluña con la Independencia.

    Y mientras todo esto ocurre, los políticos de siempre (y entre ellos hay están PSC, ICV y EUiA “llamados de izquierdas”) mirando para otro sitio.

    Ahora solo falta que acudas a votarlos para que sigan enriqueciendo a los de siempre a costa de quitarse-lo al pueblo de Cataluña.

    ¿No es una vergüenza?

  2. Quin negoci tan lucratiu porten aquests de Convergència i els seus amics amb la sanitat pública!!! Aquests són els que es presenten a les properes eleccions del 27 de setembre per la independència que ens salvarà de tots els mals. Aquests que només utilitzen la sanitat pública pel seu propi benefici ja que tenen la sanitat privada al seu abast. Aquesta gent està enganyant i prevaricant en detriment de tota la ciutadania que viu i treballa a Catalunya. Són uns botiflers que ho pagaran en les properes eleccions. Esperem que els votin només els seus que no són pas tants

  3. Sembla que alguns descobreixen ara el què ja fa temps existeix. Mai és tard. El tema de les derivacions del Taulí a les clíniques privades ja fa més de vuit anys que s’estan realitzant. Si “Ciutadans”, té tan interès en el tema ho haguessin pogut plantejar fa temps quan el PSC era al govern de la ciutat.

    Les derivacions de determinades intervencions quirúrgiques i de persones amb patologies del Taulí a la Clínica del Vallès i a l’Hospital General (ara pertanyents al Grupo Quirón Salud, junt amb l’Hospital del Sagrat Cor i la Clínica del Pilar) provenen del Pla de Xoc Sanitari del Vallès Occidental, aprovat el 2005 quan, de manera provisional, es van establir per reduir les llistes d’espera mentre no es construïa el nou hospital de Cerdanyola-Ripollet-Montcada, amb 200 llits i que havia d’estar en funcionament el 2010. Ara ja ningú reclama aquest hospital.

    Amb els governs de CiU a la Generalitat, no tan sols no s’ha construït el nou hospital sinó que les derivacions als privats s’han quedat. Els motius són dos: l’interès de CiU per derivar serveis públics cap a l’empresa privada i, el més important, l’estalvi que li comporta a CatSalut prestar aquests serveis en unes instal·lacions privades que tenen unes condicions de treball molt pitjors: personal amb condicions precàries; ràtios molt més altes (nombre de pacients per infermeria el doble de la pública); sous molt més baixos, etc. etc. El resultat és que l’estalvi recau, com sempre, sobre el personal sanitari i la qualitat del servei que reben els pacients.

    Ja està bé que algunes organitzacions polítiques ara s’interessin per aquest tema i que preguntin al govern municipal, però no podem obviar preguntar-nos: què hi fan aquestes organitzacions polítiques al Parlament de Catalunya?. Perquè han fet deixadesa de la seva funció de fiscalització? Com és que no s’han interessat abans per una situació que no depèn de l’Ajuntament sinó de la Generalitat?

    El què ens convé són menys titulars i més treballar pels serveis públics de manera real.