Foto portada: competició al campionat d'Espanya d'atletisme en pista coberta celebrat a Sabadell l'any 2014. Autor: David B.

Opinió de Ricard Rof: ‘La pista coberta d’atletisme compleix cinc anys (2)’

ARTICLE D’OPINIÓ
Ricard Rof, president de la JAS entre 1992 i 2004

La Pista Coberta de Catalunya ja ha complert els seus primers cinc anys des de la seva inauguració, i com aquell que espera amb ansietat veure una final olímpica, m’ha fet il·lusió arribar als cinc anys d’existència de la Pista Coberta de Catalunya a Sabadell per fer un petit balanç del que ha suposat per la ciutat de Sabadell, atlèticament parlant, tenir la pista a la nostre ciutat a lo llarg d’aquest cinc anys : difusió i prestigi.

Situació actual

Recordem que es l’única instal·lació a Catalunya amb una pista d’atletisme reglamentaria dins, el que suposa que tota la temporada hivernal de pista coberta (“indoor”) a nivell català giri al voltant de la pista de Sabadell. A nivell estatal, només Sevilla, Valencia, Sant Sebastià, Antequera, Saragossa i Oviedo, tenen pavellons amb pista atlètica a dins. D’aquestes ciutats, cal tenir en compte, que la de Sevilla no es fixa (només s’instal·la davant d’un compromís atlètic), mentre que les de Saragossa i Oviedo, son de dimensió més reduïda (al tenir quatre carrils i menys de 200 metres d’anella), i, per tant, no s’hi poden fer grans esdeveniments atlètics. També es cert, que hi ha altres localitats amb petits mòduls coberts on es possible disputar curses de velocitat en línia recta (60 llisos i 60 tanques), qualsevol dels quatre salts (alçada, perxa llargada i triple) i un llançament (pes), però no s’hi pot fer cap més cursa al no disposar d’anella, llavors, lògicament no pot acollir cap campionat al no poder-ne fer tot el programa complet de competició. Es el cas de Madrid, Valladolid, Soria, Puertollano, La Coruña, Lugo, Santander, Vitòria, Monachil i Santa Cruz de Tenerife. Per tant, és obvi que a cada temporada algun campionat d’Espanya tingui com a seu a Sabadell, el que suposa un desplaçament d’atletes (i altres acompanyants) arreu del país cap aquí i una estància en la nostre ciutat per disputar el Campionat d’Espanya atorgat a Sabadell i amb la posterior difusió en els mitjans de comunicació locals en les seves localitats d’origen .

Xifres que avalen l’èxit

En el transcurs d’aquest cinc anys, la Pista Coberta de Catalunya ha acollit tota mena de campionats i s’han aconseguit marques molt valuoses. Tota la programació de la temporada hivernal de pista coberta (“indoor”) es fa exclusivament a la pista de Sabadell. Com per exemple, tots els Campionats de Catalunya “indoor” en totes les seves categories (absolut, promesa, junior, juvenil, cadet, infantil i veterà) i en totes les seves modalitats (individual, clubs, combinades i relleus).

Així doncs, en 5 temporades s’hi ha celebrat 115 campionats de Catalunya, tres campionats d’Espanya absoluts, una Copa del Rei, dos campionats d’Espanya juniors, un campionat d’Espanya cadet, un campionat d’Espanya veterà per clubs i un campionat d’Espanya junior per clubs. És significatiu que l’últim campionat d’Espanya absolut fet a Sabadell (2014) es tractés de la 50a edició en la historia dels campionats, dels quals, en els 51 campionats d’Espanya absoluts fins ara disputats, només en quatre ocasions s’han fet a Catalunya (el primer en 1969 a Barcelona i els tres consecutius celebrats a Sabadell). La Asociación Española de Estadísticos de Atletismo també va voler celebrar aquí la seva Assemblea anual, el que va permetre als membres de la AEEA que varen venir a Sabadell a conèixer l’ instal·lació .

Fruit de la qualitat de la pista i de l’entorn favorable, s’han aconseguit grans marques. Atletes d’elit han aconseguit aquí la seva marca mínima exigida per la Federació Internacional per poder assistir a un gran esdeveniment (Jocs Olímpics, Mundial o Europeu). La millor marca de totes: els 2’00 metres en el salt d’alçada femení fets aquí per la càntabra Ruth Beitia al guanyar el campionat estatal del 2014. Per donar valor al salt de Beitia a Sabadell cal tenir present que amb la mateixa marca fou 4a a l’Olimpíada de Londres.

Una prova al campionat estatal del 2014. Autor: David B.
Una prova al campionat estatal del 2014. Autor: David B.

Aquests  dos metres justos aconseguits per Ruth Beitia a Sabadell en el 2014 va fer possible que la seva marca figurés dins el Ranking mundial de pista coberta de l’any que publica la IAAF (International Association of Athletics Federations). Els seus 2’00 metres fets a Sabadell va suposar que a que a final de la temporada “indoor” ser la segona millor marca mundial de l’any a un registre fet a Sabadell i, com a tal, el nom de la ciutat també apareix al Ranking de la IAAF al ser l’escenari de la marca.

Els atletes corren però les xifres parlen per si soles. En el transcurs d’aquest cinc anys, s’han batut 403 rècords de Catalunya (15 absoluts, set promeses, 24 juniors, 28 juvenils, 37 cadets, 78 infantils i 214 veterans), 92 rècords d’Espanya (dos absoluts, cinc promeses, set juniors, cinc juvenils, deu cadets, tres infantils i 60 veterans), un rècord d’Europa veterà femení (heptatló W55) i un rècord del món veterà masculí (800 M55). Cal esmentar que els dos rècords d’Espanya absoluts batuts corresponen als 400 metres tanques masculí i els 500 metres llisos femení, proves que no es disputen habitualment, però igualment de caire oficial.

De les 28 probes oficials (14 en categoria masculina i 14 en femenina) i en el conjunt de les cinc últimes temporades atlètiques “indoor”, fins a un total de 35 ocasions s’ha fet a Sabadell la millor marca de l’any a nivell absolut en alguna d’aquestes probes i en algun d’aquest cinc anys  (tres en 2011, nou en 2012, nou en 2013, onze en 2014 i tres en 2015), el que indica que la millor marca de l’any feta per un atleta espanyol ha tingut com escenari la pista de Sabadell, i això s’ha produït en 35 cops en el transcurs dels cinc anys d’activitat de la pista local. Dit d’un altra manera, en un 25 per cent del casos, la millor marca espanyola absoluta per prova dels anys 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015, ha estat aconseguida a la Pista Coberta de Catalunya. O el que es el mateix: una de cada quatre proves, la millor marca espanyola de l’any des de 2011 s’ha fet a Sabadell.

Salt d'alçada al campionat d'Espanya del 2014. Autor: David B.
Salt d’alçada al campionat d’Espanya del 2014. Autor: David B.

I en quant a marques que apareixen al Ranking Nacional de l’any, només valoraré  el millor any de tots cinc (2014) per no marejar amb tanta xifra, però que serveix com a referència. En el llistat de les 25 millors marques per prova (les 14 oficials d’un campionat i tant en categoria masculina com en femenina), fins a un total de 266 marques son fetes a Sabadell sobre les 700 possibles. És a dir, un 38 per cent de les millors marques del país fetes al 2014 en el conjunt de totes les proves oficials, son fetes a la Pista Coberta de Catalunya. El millor registre es produeix en la prova dels 1.500 metres masculins, en que 17 de les 25 primeres marques del Ranking Nacional de l’any 2014 son fetes a Sabadell. I també es significatiu com en cinc proves (triple masculí, heptatló masculí, 400 femení, 3.000 femení i heptatló femení), les tres millors marques de l’any 2014 protagonitzades per atletes espanyols hagin estat fetes a Sabadell.

I si consultem el Ranking Català de l’any (2014), les xifres encara son més gratificants. Tot i que els atletes catalans també competeixen arreu del país (i fora), de les 25 millors marques de l’any en les probes oficials, un 80,68 per cent son fetes a Sabadell.

Futur

La Pista Coberta de Catalunya ja ha estat l’escenari de la consecució de un total de 495 rècords  (entre el conjunt dels rècords de Catalunya i d’Espanya) i, de mantenir el mateix ritme, en uns sis anys s’haurà superat els 1000 rècords. Potser llavors encara el seu prestigi serà més valorat, doncs, mil rècords, atlèticament parlant, son molts rècords. Malgrat les excel·lents xifres, el futur no es presenta tan llaminer, doncs les ciutats de Madrid i Salamanca estan enllestint nous pavellons (amb pista atlètica inclosa dins la instal·lació) el que farà disminuir el protagonisme sabadellenc a nivell estatal. Es obvi que a Sabadell s’hi faran menys Campionats d’Espanya (al haver més ciutats amb pista “indoor”) a no ser que Sabadell s’impliqui en acollir més campionats. Al mateix temps, i conseqüentment, amb la finalitat d’omplir els hotels sabadellencs durant un cap de setmana sencer i donar vida a la ciutat amb l’arribada de nous visitants. Com exemple, en l’últim Campionat d’Espanya veterà “indoor” (fet a Sant Sebastià) hi van prendre part 1.503 atletes.

Evidentment, la cirereta la posaria si Sabadell pogués ser seu d’un campionat internacional. Sense anar més lluny, i com exemple, aquest hivern (del 23 al 28 de març) la ciutat polonesa de Torun (de població gairebé semblant a la de Sabadell) va acollir el Campionat d’Europa veterà “indoor”. En total, hi van prendre part 2.060 atletes (117 espanyols) de 41 països. Fruit de l’èxit, Torun vol repetir i ja ha presentat la seva candidatura per ser seu del proper Campionat del Món veterà que s’ha d’escollir. Potser les nostres institucions haurien de fer números….

I mentre les institucions reflexionen, el que si ja es ferm es que el proper dissabte 12 de desembre comença una nova temporada “indoor”. A les 9 i mitja del mati el jutge donarà el primer tret de sortida a un altre temporada que es presenta il·lusionant. En el transcurs de la temporada seran molts els atletes, grans i petits, que vindran amb il·lusió a competir a Sabadell. Alguns faran aquí la seva millor marca personal, altres obtindran una medalla per la seva actuació i uns altres aconseguiran un rècord o un títol. Però tots ells, hauran competit a Sabadell, a la nostre ciutat, i això es important. Valorem-ho!

Foto portada: competició al campionat d’Espanya d’atletisme en pista coberta celebrat a Sabadell l’any 2014. Autor: David B. 

Comments are closed.