Pujada de l’IBI i la taxa de residus un 1 per cent, bodes a la Casa Duran… les novetats de les ordenances fiscals pel 2016

El govern municipal ha presentat aquest dimecres als grups municipals la primera proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2016. En general es preveu una pujada mitjana dels impostos i taxes del 1 per cent respecte aquest any. L’executiu local manté que es contribuirà en funció de la capacitat econòmica de la ciutadania. Tot i així, ara només s’enceta el procés de debat polític.

El govern manté que es busca la fiscalitat més “justa, progressiva i redistributiva, alhora que es fomenta la igualtat d’accés als serveis públics i atén els col·lectius i àmbits més necessitats”. Per a això introdueixen un seguit de noves bonificacions.

Pugen. Es congelen. Baixen

En línies generals, i a falta d’encetar tot el període de negociació política i aprovació (inicial i després definitiva) al ple, la proposta preveu un increment del 1 per cent de la taxa de residus, la taxa de guals, la zona blava i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). En el cas de l’Impost de Béns Immobles, amb la taxa de residus el més important per a les arques municipals, el tipus es rebaixarà per minimitzar l’impacte de l’actualització del valor cadastral. Però tot i així l’IBI pujarà una mitjana d’un 1 per cent, segons han concretat fonts municipals a iSabadell.

D’altra banda, es congelarà la taxa del cementiri, l’Impost de Construccions i Obres (ICIO), la taxa d’instal·lacions i obres, o l’Impost de circulació (IVTM).

Alguns taxes i impostos relacionats amb els serveis a les persones baixaran. És el cas d’alguns serveis d’atenció a domicili, la taxa d’animals de companyia o els preus del laboratori municipal.

El govern preveu introduir diversos beneficis fiscals en àmbits que el bipartit ERC-Crida considera “estratègics”: hi haurà bonificacons per a família nombrosa i monoparental en la taxa de residus, més bonificació en l’IBI per a habitatges d’emergència social, més bonificació a l’IAE si es contracten persones en risc d’exclusió. Els preus del servei d’atencio a la llar es rebaixaran, es crearà una nova bonificació per comentar l’activitat empresarial vinculada al benefici de l’empresa o es vincularà una bonifiació de l’IAE per a empreses si mantenen el 80 per cent de la plantilla estable. Així mateix, els cotxes amb baixes emissions de diòxid de carboni pagaran menys impost de circulació, es reduirà la taxa de residus pels qui truquinn dos o més cops al servei de retirada de mobles.

Bodes a la Casa Duran

D’altra banda, les ordenances preveuen casaments a la Casa Duran, un espai simbòlic de la ciutat que ara es podrà usar en aquests actes. Pels casaments celebrats a l’edifici consistorial, sense celebració o fets a la sala de govern s’eliminarà la taxa. Fins ara si no hi havia celebració es pagaven 80 euros. Si la cerimònia es feia a la sala de govern, el preu era de 180 euros. La taxa es va posar en marxa l’any 2014 (més info: ‘Llum verda a pagar per casar-se a l’Ajuntament‘). Si la cerimònia civil es fa a la sala de plens el preu és de 230 euros.

Xerrades informatives

El consistori iniciarà en les propers setmanes una sèrie de xerrades informatives als districtes per divulgar la importància de les ordenances fiscals i el seu coneixement. En quant a la discussió política, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, manté que “volem remarcar la voluntat de diàleg del govern i d’arribar a la proposta d’ordenances més consensuada possible”.

Els ingressos per impostos i taxes representen la meitat dels ingressos de l’ajuntament de Sabadell cada any. L’altra meitat prové de transferències d’altres administracions superiors: Diputació, Generalitat i Estat.

Comments are closed.