Foto portada: membres dels Mossos, dialogant amb els concentrats a l'escola Can Llong abans de l'obertura del punt de votació. Autor: J.d.A.

Custodiant l’1-O des de les cinc del matí

  • Un centenar de persones es concentren a l’escola per garantir-ne l’obertura.

  • Les càrregues policials i els problemes de connectivitat tensen l’inici de la jornada.

A dos quarts de sis del matí, gairebé un centenar de persones ocupen l’escola Can Llong. És un dels més de 40 punts de votació de Sabadell. A les portes del vestíbul, un grup més petit escolta les indicacions del representants de l’administració electoral. Primera notícia: l’1 d’octubre emprarà el cens universal. Per tant, els votants podran exercir el seu dret en qualsevol punt de votació. Un moviment d’última hora del govern català per minimitzar els efectes d’un possible tancament de centres.

Com a bona part dels centres, a Can Llong porten gairebé dos dies ocupant el centre. La primera nit un petit grup de menys de 10 persones. La segona, gairebé 40. “S’ha anat engrandint tot i ha estat molt bé. La majoria hem estat gent del barri que no ens coneixíem”, assegura José Ramón Ruiz”. “No esperava tanta mobilització”, reconeix, tot i que sosté que hi havia arguments de sobra: “el vot és un dret inalienable i cal respectar-lo”. Un dels companys d’estada ha estat un dels mestres de l’escola. “Ha estat espectacular”, sosté. Els dos són gent independent, que no militen a cap partit. Sí en milita Xavier Gàsquez, al PDeCat: “hem aguantat dos dies malgrat que en alguns moments hem estat deu persones”. Tots tres estan satisfets.

Exterior de l'escola Can Llong, a les sis del matí. Autor: J.d.A.
Exterior de l’escola Can Llong, a les sis del matí. Autor: J.d.A.

A tres quarts de set del matí els que més mouen els preparatius de la jornada, demanen la col·laboració dels presents. Calen 12 persones per constituir les meses i només se’n té una confirmada. Es demanen 11 voluntaris. En cinc minuts, tot queda resolt i els que formaran les meses electorals entren a l’escola junt amb els representants de l’administració.

De moment, no hi ha rastre ni de les urnes ni dels mossos a Can Llong. L’ambient és relaxat però amb una certa tensió. Comencen a arribar informacions notificant que les urnes arriben a alguns punts de Sabadell. Es veu alguna foto però es demana que no se’n faci difusió. Per la seva banda, mòbil en mà i auriculars a l’oïda es van confirmar informacions: a Sabadell obriran tots els punts de votació previstos. “Pinta bé”, es diu.

Arriben les urnes… 

Al cap d’una estona, s’atura un cotxe davant la porta. Baixa un home i surten tres més de l’escola. Un obre el maleter. Apareix un bossa negra gran i un petit paquet embolicat. Són les urnes i les paperetes. Aplaudiments. Els homes entren ràpidament a l’escola.

Escola oberta. Urnes. Paperetes. Meses electorals. Tot està preparat. Es fa de dia.

I també els Mossos

Pocs minuts després d’un quart de nou del matí, arriba una parella de mossos. Fa estona que els concentrats s’han dividit: la meitat al carrer, davant la porta; l’altra meitat dins l’escola. Quan veuen els Mossos, els de la porta seuen. Els mossos saluden, miren, compten amb la vista els presents i demanen per un responsable. “Tots en som de responsables”, se’ls diu. Dialoguen amb els concentrats a través de la tanca de l’escola. Apunten dades. Escolten instruccions. I al cap de 15 minuts, fan saber als voluntaris que estaran tot el dia a la zona amb la intenció de garantir l’ordre públic. No entraran a l’escola. Els concentrats respiren.

Però no gaire. En pocs minuts, ja gairebé a les 9 del matí, comença a parlar-se d’una vintena de furgonetes d’antiavalots de la Policia Nacional venint cap a Sabadell per l’autovia. Arriben informacions, per Whatsapp, Twitter, Telegram, trucades, que estan desplegant-se al Nostra Llar.

Problemes tècnics compliquen votar

Passen alguns minuts de les 9 del matí. L’escola no obre. Hi ha problemes tècnics. La connectivitat no permet votar. “Estem capats”, es diu des de les taules. Tot i així, es deixa passar els primers votants, però en 20 minuts només han votat mitja dotzena de persones. Mentrestant, segueixen arribant informacions del Centre. Després de dos dies, s’escola un cert desànim a l’ambient.

Però passats uns minuts, les meses poden connectar i la jornada electoral es reprèn, començant a comptar-se vots. A mig matí d’aquest diumenge, es podia votar amb normalitat.

Foto portada: membres dels Mossos, dialogant amb els concentrats a l’escola Can Llong abans de l’obertura del punt de votació. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.