7 accions concretes que poden millorar el barri de Gràcia

Un grup de Geografia Urbana de la UAB coordinat pel geògraf Pau Avellaneda ha presentat recentment un document que explora les possibilitats per fer un barri de Gràcia amb major qualitat urbana i en definitiva amb més ús ciutadà dels carrers.

El document Barri de Gràcia. Accions per recuperar l’espai públic. Accions per reinventar el barri comença amb una descripció:

Gràcia és un barri amb personalitat, amb vida comunitària, però amb paratges deshumanitzats, de poca qualitat paisatgística i d’usos poc diversos. Eminentment grisa, amb ben pocs arbres i vegetació, amb carrers reservats a l’automòbil en circulació o aparcats, amb moltes voreres estretes, delimitada per vies ràpides que l’aïllen o l’esquincen”.

Per tot plegat, i donada la prevalença de la mobilitat en vehicle (amb carrers amb molts vehicles, com la carretera de Molins de Rei) i la situació actual del barri de Gràcia, el geògraf urbanista Pau Avellaneda proposa tota una sèrie de propostes concretes per millorar la qualitat urbana del barri i facilitar fer vida al carrer.

  1. Repensar la plaça del Treball: centre neuràlgic del barri. Avellaneda proposa tancar al trànsit el carrer Manso i enganxar la plaça del Treball a la façana dels habitatges.
  2. Repensar l’espai (a la carretera de Mo077lins de Rei) entre l’escola Teresa Claramunt, el Centre d’Atenció Primària i la seu de la Policia Municipal convertint-lo en una ‘plaça’.
  3. Redefinir l’espai de sortida del IES Pau Vila pacificant el trànsit i, si cal, fent-lo per a vianants.
  4. Redistribuir l’espai viari ampliant voreres, arbrant els carrers i reduint espai d’aparcament. Es mantindria un carril per a vehicles però suprimint els espais per aparcar, ampliant les voreres i amb més vegetació.
  5. Tallant alguns carrers per convertir-los en espais d’estar (de trobada, relacionals, de joc…) per fer barri.
  6. Actuant sobre l’espai públic: accions d’art urbà, bancs pintats, poesia a la via pública, decoració floral… L’estudi mostra diversos exemples (com el de la foto que encapçala la informació).
  7. I també amb actuacions sobre els espais privats: façanes, finestres, reixes de major qualitat urbana.

Avellaneda va presentar els resultats del projecte, elaborat a través de la UAB, on és professor, fa uns dies davant una representació del veïnat, en una reunió duta a terme al centre cívic. Defensa que els canvis estan bastant en exemples reals d’altres ciutats europees i que en alguns casos no cal una gran inversió pública. A la trobada va assistir el responsable polític de l’urbanisme local, el tinent d’alcalde i també geògraf Maties Serracant.

Foto portada: banc pintat al barri del Golfo, de Santiago de Chile via Plataforma Urbana.