‘Carrers amb història (52): Magdalena Calonge i La Torre de la Serra d’en Camaró

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Magdalena Calonge?

Magdalena Calonge va néixer a Castellbell i el Vilar l’any 1872 i va morir a Sabadell l’any 1955. Es va forjar una reputació entre alguns àmbits espirituals al Centre Espirista de Sabadell, precedent del Centre d’Estudis Psicològics. Va fundar i presidir la Societat Teosòfica Rama Fides, un moviment religiós a mig camí entre Orient i Occident però ben relacionat amb els moviments socials de la seva època, ja que mantenia un bon diàleg amb el republicanisme, l’obrerisme, el modernisme artístic o el naturisme.

Mentre que el teosofisme va ser fundar l’any 1875 a Nova York per una dona d’origen rus i un coronel estadounidenc, Rama Fides era més aviat un grup, d’arrel sabadellenca, adherit al teosofisme, el 31 de desembre de 1924, amb ‘la senyora Magdalena’ al capdavant. Calonge va cedir la casa a la societat, on s’hi van fer festes, conferències, concerts i colònies. Fides en la mitologia llatina era la deesa de la confiança. Després de 70 anys, l’entitat sabadellenca es va disoldre l’any 1995, any en que la ciutat va dedicar una exposició a la Societat Teosòfica Rama Fides. L’edifici inicialment de Calonge va passar a l’Ajuntament.

On està la plaça de Magdalena Calonge?

La plaça està situada, com no podia ser d’una altra manera, al barri de la Serra d’en Camaró, on Calonge va possibilitar la instauració de l’entitat i la construcció de la Torre, cedit a finalitats socials. La plaça va ser inaugurada el 29 d’abril de l’any 1998.

Calonge i La Torre

L’any 1924 es va començar a edificar una casa d’estil grec al que avui es coneix com la Serra d’en Camaró per ser la seu de l’entitat espiritual. La casa era propietat de Calonge i allà hi van instaurar la societat. Amb el pas dels anys l’edifici va ser cedit a l’ajuntament de Sabadell amb una condició: que fos servit per a finalitats socials i en concret sanitàries.

Avui dia l’edfici és conegut com La Torre i fins fa uns mesos va ser la seu de l’entitat Associació Vallès Amics de la Neurologia. Arran del seu trasllat a un edifici propi del carrer de l’Estrella, el consistori va decidir que usés La Torre l’entitat Ethos, que treballa perquè persones amb dependències (a les drogues o l’alcohol) tinguin una segona oportunitat. Diversos veïns del barri s’hi van mostrar visiblement en contra mentre que l’associació de veïns va reafirmar el seu rebuig perquè creien que necessitaven més espais. Després d’unes llargues negociacions, entitat veinal i Ethos han arribat a un acord recentment per usar de forma conjunta el que Magdalena Calonge va cedir a la ciutat (us pot interessar: ‘Punt i final al conflicte entre l’associació Ethos i els veïns de la Serra d’en Camaró‘).