Can Puiggener: estat de la qüestió

  • La situació del barri de Can Puiggener ha estat denunciada per diverses formacions i entitats.

  • El consistori aprova una moció, que el PP denuncia que no s’aplica, i es treballa en un pla integral.

Tot i que la seva situació no està causada només per la crisi econòmica, si hi ha un barri de Sabadell on aquesta es manifesta de forma més dramàtica és Can Puiggener. La situació d’aquesta zona de la ciutat ha fet saltat les alarmes sovint, provocant queixes i crits d’alerta de diverses formacions i entitats. Creuen que cal actuar ja. L’Ajuntament està treballant en un pla integral. Però realment quina és la situació real de Can Puiggener?

Després de diverses queixes de les dues entitats veinals de la zona, el consistori ha aprovat a proposta del Partit Popular una moció per actuar en diverses línies a Can Puiggener. Tot i així, el PP denuncia que no es compleix i que les mesures s’han diluit en la discussió en una taula de treball d’un pla d’actuació integral. iSabadell ha accedit al document, que més que proposar accions, fa una diagnosi de la situació al barri. Ressumim el més destacat en aquesta informció.

Més exclusió social

A Can Puiggener, viuen 6.500 persones. És la zona on es concentren de lluny més problemàtiques socials i on hi ha molts problemes d’exclusió social. El número de persones que reben el PIRMI al barri multiplica per cinc la mitjana de persones que la reben a la ciutat. Una xifra molt més elevada que la mitjana catalana també.

El 38 per cent de la població rep alguna prestació de Serveis Socials, el doble que a la mitjana de Sabadell. L’any 2012 es van atendre des de Serveis Socials 1.000 persones directament. 2.500 van tenir algun expedient obert per Serveis Socials l’any 2011. Però a diferència de la resta de la ciutat, en molts casos els usuaris de Serveis Socials són crònics. És a dir, la situació d’exclusió social en molts casos és prèvia a la crisi econòmica, l’atur o les retallades. El consistori ha destinat per cada 1.000 habitants gairebé el doble en ajuts a pagar la hipoteca o altres subministraments que a la mitjana de la ciutat. De cada 1.000 habitants, 60 reben aliments del Rebost Solidari, una xifra que quadruplica la mitjana de la ciutat.

Estructura de població

A Can Puiggener conviuen, com a tot Sabadell però aquí de forma més desequilibrada, persones de diferents orígens i ètnies. Hi ha més de 2.000 persones de nacionalitat estrangera, i gairebé la meitat són magribins. El 31 per cent de la població del barri, segons el cens, són immigrants. La mitjana a la ciutat és molt inferior: no arriba al 12 per cent.

 Can Puiggener 2
La situació social de Can Puiggener, a debat. Autor: J.d.A.

A més, el barri té un percentatge elevat de població d’ètnia gitana. L’informe municipal també detecta l’arribada d’un grup nou de persones d’ètnia gitana, que no tenen cap relació amb els Serveis Socials o les institucions municipals a la zona.

Comunitats de veïns desorganitzades

Un dels problemes sorgits per la crisi han estat els desnonaments, els impagaments de les quotes comunitàries, els conflictes entre veïns i les ocupacions. El document assegura que en general, i malgrat la llarga inversió de la Llei de Barris, les comunitats de veïns estan desestructurades i poc organitades. A la llarga comporta la degradació dels elements comuns, com les façanes o les escales. Però també provoca el deteriorament de la convivència i desconfiança

Ocupacions, infrahabitatges i sobreocupació

A la zona de El Llano hi ha detectats gairebé 80 pisos buits, un 7,5 per cent del total. D’altra banda, a principis d’octubre del 2012, la Policia Municipal tenia detectades 50 ocupacions il·legals. A més, hi ha identificades fins a 25 estades, un tipus d’infrahabitatge comunitari molt habitual a diversos barris de Sabadell durant la postguerra i que no s’ha eradicat del tot encara. En alguns casos, a més, alguns garatges s’estan usant com a habitatge. Tampoc és estrany el fenomen de la sobreocupació (mal anomenat pisos patera) en alguns habitatges.

180 infants en situacio de risc

Serveis Socials detecta 180 infants en situació de risc al barri. 106 infants han rebut l’ajuda de menjador escolar. Dividint la xifra per la població del barri, la mitjana és el doble que a la resta de la ciutat. A més, hi ha una trentena d’infants que habitualment no van a escola.

Espai públic

Les entitats veinals han denunciat de forma recurrent que en algunes zones del barri s’acumulen grans quantitats de brutícia. També es queixen de l’incivisme d’alguns veïns, com el propi Síndic Municipal de Greuges també ha recordat en alguns dels seus informes.

Foto portada: L’ascensor instal·lat fa poc més d’un any, nou accés al barri des de la Gran Via. Autor: J.d.A.

2 Comentaris

  1. Ja era hora que algú parlés dels problemes de la ciutat, si es posa una cortina o s’amaguen les problemàtiques a cop de pressupost mai tindrem una ciutat viva, productiva i cívica.

    Gran feina iSabadell, espero que gràcies al canvi de rumb del consistori no us posin massa entrebancs per continuar informant. Siusplau sigueu incisius!

  2. ¿Pero de qué estamos hablando… de solucionar los problemas de la ciudad, o de interferir en ellos para quedar bien…?

    Recuerdo el pleno donde el PP ponía de manifiesto lo que estaba pasando en Can Puggener, y de como se rebotaban los demás grupos (con representación en el Ayuntamiento), por que al parecer habían llegado al acuerdo de no decir nada de lo que pasaba en el barrio ¿Bonita forma de tratar de solucionar los problemas? ¿Verdad? Pero lo peor no solo fue eso, sino que a la moción que presentaba el PP se le adhirió los que tienen la responsabilidad de gobernar el (PSC).

    Si lamentable fue la actuación del resto de la oposición, peor fue la de sumarse a la moción del PP el gobierno municipal (PSC). Puesto que tanto unos como otros (visto los resultados), sólo lo hacían, como un gesto más de esos que tanto hacen, que no valen más que para quedar bien ante la opinión publica, pero que transcurrido el momento se olvidan del tema y que a lo sumo, solo sirve para crear comisiones (inútiles) que lo que hacen es dilatarse en el tiempo, haciendo ver que se quiere resolver el problema. ¿Hipócritas actuaciones son a lo que están acostumbrados estos partidos…? Y por supuesto, lamentable actuación la del resto de miembros del Consistorio viendo como se burlan del ciudadano aceptando actuaciones como la una (Moción) que solo sirve para quedar bien en un determinado momento para que a continuación se olviden de inmediato. ¿De que vale tanto ‘teatro’ si como se ve, lo que se aprueba en un pleno termina no llevándose a cabo?

    Hoy la prensa nos dice que los problemas continúan en Can Pugganer. Lo que demuestra, el nivel de políticos que tenemos en nuestra ciudad que no son capaces: Unos de respetar sus propias decisiones. Y otros, ni de preocuparse que los acuerdos del pleno se lleven a cabo.

    ¿A partir de estas actuaciones, para que queremos mantener a esta ‘casta’ política?