Foto portada: la regidora Marisol Martínez, l'alcalde Fernàndez, Balart, Chacon i Garcia-Planas. Autor: David B.

Cloenda a Torre-romeu de l’exposició ‘Catalunya bombardejada’

Aquest dissabte ha tingut lloc al centre cívic de Torre-romeu la cloenda de l’exposició itinerant organitzada pel Memorial Democràtic que s’ha pogut visitar durant quinze dies. Aquesta mostra vol recordar el 75è aniversari dels bombardejos de l’aviació feixista italiana a Catalunya que causaren unes 5.000 víctimes mortals.

A l’acte de cloenda, al que han assistit unes 50 persones, ha pres la paraula la regidora de Cultura de l’ajuntament de Sabadell, Montse Chacon, que ha esmentat la importància d’aquesta exposició com a part de la “recuperació de la memòria col·lectiva”. Acte seguit ha intervingut Joan Balart, en representació de l’entitat Sabadell per la República, qui ha reclamat la memòria històrica com part del “que se’ns ha negat durant molts anys”. Al seu parer, el sentit del record del passat rau en “millorar el nostre present i futur”. Així mateix ha agraït la col·laboració de les entitats del barri com ara el Casal de Gent Gran, el Centre Cultural de Torre-romeu, l’IES Agustí Serra, el Grup d’Esplai Pandora, així com els grups de dones i de ball.

Per la seva part, José Hernández, en nom del Centre Cultural de Torre Romeu, ha indicat la bona acollida de la exposició al barri amb sis visites guiades durant la setmana passada, amb més de 120 persones. Per la seva banda, el sabadellenc i director del Memorial Democràtic, Plàcid García-Planas, ha donat lectura de l’esfereïdor testimoni de Joaquim Porta sobre el bombardeig a Barcelona al maig del 1938 i ha recordat que coses com aquesta “no són història i continuen passant avui en dia a Síria”.

Compromís amb la memòria històrica

L’alcalde, Juli Fernàndez, ha emmarcat aquesta exposició en la “lluita contra l’oblit” i ha subratllat la militància antifranquista del barri de Torre-romeu. En la seva opinió aquesta exposició és important en la mesura que impedeix negar la realitat, endolcir  la història  i mostrar com el franquisme va ser un “aliat del nazisme alemany i del feixisme italià” que van fer servir Espanya com a un “laboratori” per a la Segona Guerra Mundial. L’alcalde ha acabat el seu parlament apel·lant al“compromís ferm amb la recuperació de la memòria històrica” de la ciutat.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció de Mónica Uriel, directora del documental Barcelona ferida aperta, de 53 minuts de duració i estrenat al 2015. Uriel ha explicat la seva recerca sobre els pilots italians que bombardejaren Catalunya i com va trobar les memòries d’un d’aquests a través de la seva filla, així com els documents de la Banca d’Italia que demostren que el règim franquista va pagar al govern italià, del 1942 al 1967, les despeses dels bombardejos. També va recuperar els films que la aviació feixista va produir on es mostra amb tot detall la tècnica de l’atac aeri i com es vanaglorien d’això. Uriel ha conclòs la seva intervenció recordant que mentre Alemanya va reconèixer i demanar perdó pels bombardejos, Itàlia encara no ho ha fet malgrat les denúncies judicials en aquest sentit de l’associació l’Altra Italia de antifeixistes italians residents a Catalunya.

Foto portada: Hernández, la regidora Marisol Martínez, l’alcalde Fernàndez, Balart, la regidora Chacon i Garcia-Planas. Autor: David B.

Comments are closed.