-
La Generalitat publica l’estudi informatiu del soterrament del tren fins el castell de Can Feu.
-
L’Ajuntament ha de canviar el Pla General per buscar 25 milions en aprofitaments urbanístics a la zona.
La Generalitat ha fet públic aquest dilluns que sotmet a informació pública el projecte de soterrament de les vies del tren al barri de Gràcia i Can Feu, fins al castell de Can Feu. El projecte costaria 25 milions i, com han pactat Ajuntament i Generalitat, depèn dels aprofitaments urbanístics que sigui capaç de trobar el consistori.
La publicació de l’estudi informatiu era un dels compromisos presos per la Generalitat l’any 2012 per fer possible soterrar el tren entre el carrer de Sobarber, al barri de Gràcia, i el castell de Can Feu. En total, uns 400 metres de longitud, que s’han de sumar als 130 metres que es soterraran quan acabin les obres a l’entorn de Sabadell Estació.
La Generalitat ha acomplert ara el seu compromís, i aquest dilluns el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font (CiU), ha presentat l’estudi informatiu en una sessió al casal Pere Quart primer davant el govern local i alguns grups municipals i després també amb veïns i entitats de la zona, en una reunió.
Ara el consistori haurà de fer una modificació del pla general d’ordenació urbanística per aconseguir els 25 milions per pagar l’obra en base a aprofitaments urbanístics (per exemple, donant més sostre edificable a alguns edificis o transformar el seu ús).
410 metres soterrats + 205 en rampa
Sigui com sigui l’estudi informatiu marca les línies bàsiques del soterrament. Es preveu un cost de 25 milions d’euros (mes IVA) per soterrar 410 metres de vies (entre el carrer Sobarber i el passeig de Can Feu) i connectar 205 metres més mitjançant una rampa a cel obert amb les vies. El soterrament es faria amb murs pantalla. L’estudi informatiu estarà en exposició pública durant 30 dies i administracions, particulars i entitats poden presentar al·legacions i propostes.
L’estudi analitza dues alternatives del soterrament i planteja una opció predilecta en base a la seva viabilitat tècnica i operativa. La segona opció té un pressupost de 32 milions. Tot i així, l’estudi informatiu contempla les dues opcions. Un cop tancades les al·legacions caldrà escollir una de les dues i redactar el projecte constructiu, que s’allarga diversos mesos més.
Reaccions
El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Ayuso, ha assegurat que l’exposició pública de l’estudi informatiu és un “motiu de satisfacció”. Per la seva part, un portaveu de la plataforma Soterrament FGC Ara! manté que l’estudi no aporta cap canvi substancial ja que fia el soterrament a una operació urbanística difícil de lligar en el context actual. Insisteixen que l’obra ha d’anar a càrrec de la Generalitat.
Assemblea de la Plataforma
Per la seva part, la Plataforma ha celebrat recentment la seva primera assemblea, amb l’objectiu d’intensificar la seva reivindicació al global de la ciutat. Mantenen que la Generalitat ha de pagar l’obra i que si no es farà ara el soterrament fins a Can Feu, aprofitant l’actual projecte de l’anomenat ‘Metro Sabadell’, ja no es farà més endavant, malgrat que hi hagi estudi informatiu.
El PSC acusa l’Entesa de manipular la plataforma
D’altra banda, en un comunicat fet públic pel PSC, els socialistes acusen l’Entesa per Sabadell de manipular la plataforma Soterrament FGC Ara!. El portaveu socialista, Ramon Burgués, apunta que el portaveu de l’Entesa entre 2003 i 2011 Isidre Soler és el principal líder d’aquesta plataforma que exigeix el soterrament de les vies. Davant el posicionament crític de la plataforma respecte la postura del govern local, Burgués assegura que l’Ajuntament ha fet totes les propostes possibles per dur a la pràctica aquesta reclamació.