Membres de la FAV. Autor: David B.

La FAV critica que l’Ajuntament no té un projecte definit de ciutat

Els membres de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) s’han reunit a l’Espai Àgora del Centre Cívic de Sant Oleguer per fer balanç sobre l’any passat i encarar els reptes i prioritats que planteja el moviment veïnal de cara al 2018.

La valoració de l’any 2017 que han fet les juntes de les associacions veïnals de l’Eixample, Rambla-Centre, Covadonga, Rambla-Creueta, Nostra Llar, Sol i Padrís, La Creu Alta, Can Puiggener, La Plana del Pintor, El Torrent del Capellà, Can n’Oriac, Can Rull, Can Llong, La Concòrdia, Torreguitart, Gràcia, La Creu de Barberà, Campoamor, Espronceda, Les Termes, Torre-Romeu i Poble Nou de la Salut, “ha estat positiva”.

El president de la FAVS, Manuel Navas, ha explicat que “s’han realitzat centenars d’activitats de diversos tipus i continguts tot i la situació política excepcional que ens ha tocat viure”.

Parc del Nord. Autor. David B.
Una de les reivindicacions de la FAVS, el Parc del Nord. Autor: David B.

Entre els centenars de prioritats que s’ha marcat el moviment veïnal sabadellenc per al 2018, destaquen les reivindicacions de la Caserna, la residència del sud, El Tallaret, el Parc del Nord, el CAP i l’Institut de Can Llong, la Zona Hermètica o la petició d’un institut i una escola bressol al Districte 1, entre altres temes de barris. Pel que fa als temes de ciutat prioritzaran els temes sobre el Quart Cinturó, La Ronda Nord/Oest, l’estació Renfe a Can Llong i el Parc Taulí, l’Aeroport, el Passeig, la sanitat, manteniment de barris, la policia de barri i les municipalitzacions.

D’altra banda la FAVS dedicarà els seus esforços per aquest 2018 i el proper any 2019, en el projecte de ciutat, els plans integrals de barris i districtes, el projecte social A-Porta i el 50è aniversari del moviment veïnal de Sabadell.

Navas ha criticat que “l’Ajuntament no té cap projecte de ciutat definit” i ha demanat els membres del govern municipal “que es creïn grups de treball” entre l’Ajuntament i les entitats veïnals, “perquè puguem aportar quins són els problemes de cada barri i quines són les reivindicacions pendents”.

Projecte A-Porta

Els membres de la FAVS esperen la complicitat municipal per posar en marxa el projecte A-Porta, un projecte que ha funcionat molt bé al barri de la Meridiana de Barcelona i que pretén prevenir i millorar els aspectes referents a la qualitat de vida dels veïns, ja sigui en la salut, la pobresa, la immigració o la violència masclista. Al mateix temps vol apropar els serveis, aprofitant la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri”.

50 anys del moviment veïnal

El president de la FAVS ha anunciat que durant aquest any i el següent es duran a terme diverses activitats de celebració dels 50 anys del moviment veïnal de la ciutat per donar a conèixer a la ciutadania la història del moviment veïnal i del seu treball en pro dels barris i de la ciutat.

Per celebrar aquest aniversari la FAVS editarà un llibre i un DVD del naixement i les vicissituds del moviment veïnal, que veurà la llum el 2019. També durà a terme una exposició itinerant pels districtes, un còmic que es repartirà als instituts, juntament amb xerrades i seminaris. Per tancar la celebració d’aquest aniversari a l’any 2019 es realitzarà a Sabadell l’assemblea de la CONFAVC. “El 2019 esperem convertir Sabadell en la ciutat de l’associacionisme social i veïnal”, ha apuntat Navas.

Foto portada: membres de la FAVS, aquest dimecres. Autor: David B.