Àngela Segura al passeig de la Revolució. Autor: A. Pujadas

Nou toc d’atenció pel manteniment del passeig de la Revolució

  • Durant més de 20 anys dues veïnes s’han encarregat del manteniment del passeig de la Revolució.

  • El Síndic “suggereix” a l’Ajuntament que agafi les regnes de l’espai i el mantingui.

Dues veïnes del barri de Covadonga, Àngela Segura i Àngela Alemany, han cuidat durant més de dues dècades el passeig de la Revolució. Amb 79 anys, Segura ja no ho farà més, i Alemany va morir fa un temps.

Després de recollir més de 1.500 signatures perquè l’Ajuntament se’n faci càrrec i d’haver parlat amb tots els alcaldes des d’Antoni Farrés a Maties Serracant, segons la veïna, Segura critica que el govern local no s’encarregui definitivament de mantenir el passeig de la Revolució. Aquest divendres, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha assegurat a iSabadell que fins que no s’aprovin els pressupostos del 2018 no hi haurà la possibilitat que s’incrementi la neteja de la zona, que admet que està en mal estat, i afegeix que és un problema que es troba a tota la ciutat.

24 anys cuidant el passeig

“Quan vaig venir a viure aquí, el 1989, en aquest passeig no hi havia res. Era un sorral, només hi havia bancs i [el mur de] pedres”. El primer que van fer les dues veïnes va ser enjardinar la zona. Àngela Segura va començar per la part del carrer Quevedo i Alemany ho va fer per la banda de la carretera de Caldes. Segura explica que gairebé tota la vegetació l’han cuidat elles, i també s’han encarregat de la neteja del passeig especialment des del 1992 fins al 2016. Aquest any Segura diu que ja només hi va ocasionalment.

Deixalles al passeig de la Revolució, aquest dijous. Autor: A. Pujadas.
Deixalles al passeig de la Revolució, aquest dijous. Autor: A. Pujadas.

Actualment, Segura explica que ja és gran i que no se’n pot fer més al càrrec, i per això demana a l’ajuntament de Sabadell que s’encarregui de mantenir aquest espai. Recorda que entre els mesos de juliol i setembre d’aquest any ha recollit més d’un miler de signatures.

Que continuï l’obra. Això era un abocador on no hi havia res i ara és un jardí per on passa la gent i el pot gaudir. Això és el que demano. He parlat amb tots [els alcaldes], han vingut a casa i els hi he ensenyat tots els papers, però no han fet res, no m’han fet cas. Després de més de 20 anys de cuidar-me d’això, de la feina, de la despesa, que no em sap greu perquè ho vaig fer de cor, però a sobre que hagi de recollir 1.557 firmes per defensar-ho, penso que no tenen vergonya, això no és normal”, defensa la sabadellenca.

Àngela Segura assegura que el seu cas és diferent de la resta de veïns que fan reclamacions al consistori. Una vegada, Segura explica que va rebre la visita de l’aleshores alcalde Juli Fernàndez, a qui li va demanar “sensibilitat”. Fernàndez, sempre segons la versió de la veïna, li va respondre que “tothom demana”, però Segura argumenta a favor seu que “jo demano, però he donat 23 anys de la meva vida, l’altra senyora i jo hem fet un jardí amb aquest altruisme. Si ara demano que us en cuideu, estic demanant una cosa fora de lloc o estic plena de raó?”.

Àlbum de fotos d'Àngela Segura del passeig el 1992. Autor: A. Pujadas.
Àlbum de fotos d’Àngela Segura del passeig el 1992. Autor: A. Pujadas.

Davant de l’estat del passeig de la Revolució, el Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, va obrir un expedient sobre la seva situació l’any 2015. El passat mes de juliol, Escartín va publicar una resolució en què “suggereix” a l’Ajuntament que s’ocupi definitivament de l’espai per tal de resoldre “una problemàtica que és recurrent”, com el regadiu de la vegetació o fer que hi passin més sovint les brigades de manteniment.

El mes de maig d’aquest any 2017, i a petició del Síndic, l’Ajuntament va realitzar cinc accions de manteniment. En la resolució del 27 de juliol Escartín va constatar que “el manteniment no ha continuat”. Per aquest motiu, el Síndic li recorda a l’alcalde Maties Serracant “la obligatorietat de cuidar i mantenir els espais públics”. Preguntat per l’estat actual del passeig aquest dijous, Escartín manté que l’espai està “deixat”.

Foto portada: Àngela Segura al passeig de la Revolució. Autor: A. Pujadas