Foto portada: parada provisional de pujada, que deixa els veïns a centenars de metres d'alguns punts del barri. Autor: J.d.A.

Preocupació a Torre-romeu per les obres del mur del carrer de l’Onyar

Ni calenari d’obra ni facilitats per a moure’s. El veïnat del barri de Torre-romeu té la mosca darrere de l’orella amb les obres del mur del carrer de l’Onyar. Ja fa gairebé un mes que s’ha tancat al trànsit el vial paral·lel al riu Ripoll, que servia per entrar i sortir del barri amb autobús. El circuit alternatiu no convenç tothom i es demanen canvis. A més, les obres, que encara no han començat, no tenen calendari.

L’alt mur que separa el riu Ripoll dels primers carrers de Torre-romeu, totalment paral·lel al pas del fluvial i al camí de Torre-romeu ha cedit de forma visible. Un problema de fa anys. L’actual regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC), sostenia en un article (més info: ‘Sabadell, punt zero‘) que un informe de l’any 2011 ja alertava que el mur es desplaçava. No obstant, el problema no ha trascendit fins les darrers setmanes. Tan ràpidament que ha provocat el tall del trànsit al camí i també al carrer de l’Onyar per a dur-hi a terme les obres d’apuntalament i reparació. Segons relaten els veïns, els tècnics municipals creuen que hi hauria risc d’esfondrament. El carrer s’ha tallat fa setmanes i s’ha tancat tot un recinte d’obres, malgrat que encara no hi ha personal ni maquinària a la zona. De fet, els treballs no tenen pressupost i els veïns temen que s’allargaran molts i molts mesos. Per això, demanen més cura en reduir les afectacions.

I és que l’autobús que abans feina un itinerari pels carrers de la part baixa de Torre-romeu ara encara el fa quan baixa des del Poblenou però no quan els busos venen del Centre i van cap al Poblenou o Can Roqueta. S’ha habilitat una parada provisional, amb un semàfor també provisional, i allà es descarreguen els passatgers, que no són pocs, especialment en les hores punta (cal recordar que bona part dels escolars de la zona acudeixen a centres educatius concertats del Centre). Entre la parada provisional i algunes zones de Torre-romeu disten uns 600 metres que gent gran, infants o adults han de recórrer a peu, sovint amb bosses de la compra. Els veïns creuen que hi ha solucions i aposten per una petita inversió que permetria els autobusos entrar als carrers secundaris de Torre-romeu des del carrer Flamicell en sentit pujada o bé per apuntarlar tan aviat com es pugui el mur del carrer d’Onyar i almenys permetre als busos sortir des d’allà.

El veinat tem que les obres s’allargaran molts mesos, fins i tot anys, i no estan disposats a viure les incomoditats que pateixen des de fa setmanes quan creuen que hi ha alternatives: “esperem que l’Ajuntament reaccioni”, asseguren, hores després de mantenir una reunió amb l’executiu municipal.

Foto portada: parada provisional de pujada, que deixa els veïns a centenars de metres d’alguns punts del barri. Autor: J.d.A.