Presentació programa d'inserció. Autora: A. Blánquez.

Aturats de llarga durada reben formació a la biblioteca del Nord

Aquest mes de juny s’ha posat en marxa a la biblioteca del Nord el Programa d’integració per a persones majors de 30 desocupades de llarga durada amb l’objectiu d’aconseguir una inserció laboral o educativa. El regidor d’Acció Social i regidor del districte 3, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que ha sigut important la coordinació de les diferents entitats, com també de Serveis Socials, per fer arribar el programa a tothom que fos possible.

El Programa d’integració per a persones majors de 30 desocupades de llarga durada es va iniciar aquest mes de juny a la Biblioteca del Nord i finalitzarà al març de 2018. Està destinat a persones d’entre 30 i 54 anys que en un període de divuit mesos han estat aturats un mínim de dotze i que estiguin inscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). El programa l’estant portant a terme cinc entitats: l’Ajuntament de Badia i de Barberà, la Fundació ECOM de Sabadell, la Fundació Secretariado Gitano Sabadell i Promoció Econòmica de Sabadell (Vapor Llonch). A la Biblioteca del Nord és on les tres darreres entitats estan desenvolupant el projecte.

Segons la coordinadora tècnica del programa d’orientació de Promoció Econòmica de Sabadell, Maria Giraldo, s’han sentit molt ben acollits a la biblioteca perquè “estem acostumats a desenvolupar els projectes a les nostres instal·lacions”, però assegura que és una “experiència enriquidora”.

Tutories i formació als desocupats de llarga durada

La Fundació ECOM de Sabadell, Promoció Econòmica de Sabadell i la Fundació Secretariado Gitano fan tutories als 92 participants del programa, dividint el grup en 3 subgrups. Secretariado Gitano i ECOM fan tutories a 25 alumnes, respectivament, més vinculats a les característiques de l’entitat, mentre que els altre 42 són tutoritzats per Promoció Econòmica. “Tenim molta experiència tractant a persones amb discapacitat, ja que és el nostre treball diari, i ens ha agradat que respectessin això”, assegura una membre de la Fundació ECOM, Marta Gómez. A més de les tutories, fan formacions en grups dividides en tres fases. Una d’acollida, orientació del treball i dissenyant el full de ruta personal de cada alumne; una segona d’execució del full de ruta i una tercera d’inserció laboral o de retorn al sistema educatiu.

Roda de premsa per presentar el Programa d'inserció. Autora: A. Blánquez.
Roda de premsa, amb el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez presentant el Programa d’inserció. Autora: A. Blánquez.

L’objectiu del programa és la inserció laboral. En ser un grup més reduït es farà un acompanyament més personalitzat. Volen treballar les tècniques de recerca de treball i quins són els canals de cerca, però també treballar les seves barreres psicològiques i d’aquesta manera, com assegura la coordinadora tècnica del programa, Maria Giraldo, “tenim l’oportunitat de fer veure a aquesta gent que hi ha oportunitats per a tothom i que només cal treballar-hi”.

El regidor d’Acció Social i regidor del districte 3, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que la ciutadania és conscients que això de la crisi no s’ha acabat perquè molta gent continua patint. A més, ha afirmat que la coordinació entre Serveis Socials per derivar a persones al programa i les entitats organitzadores ha sigut imprescindible per al bon funcionament.

La principal política social que podem generar a partir de l’administració és incentivar l’ocupació. Aquesta hauria de ser la principal preocupació del govern municipal. Això ho estem desenvolupant a tota la ciutat i estem intentem fer molt treball transversal entre diferents regidories perquè entenem que és clau enfocar tots els recursos a generar treball de qualitat”, assegura Fernàndez.

S’estima, segons la membre de la Fundació ECOM, Marta Gòmez, que entre un 20% i 25% de les persones que han participat anteriorment en projectes similars sobre la inserció laboral, a l’any següent del curs han aconseguir feina. Consideren que els projectes tenen èxit quan aconsegueixen feina de qualitat, és a dir, feina de mínim sis mesos.

Més projectes participatius

Al districte 3 s’està fent un treball molt intens per enfortir la comunitat a través del programa Àgora Nord, una experiència pilot per a la participació comunitària. Hi ha quatre àmbits de treball, entre ells l’Ocupació i la inserció Sociolaboral i el Comerç. Es vol aconseguir que veïns i entitats de la zona juntament amb tècnics de l’ajuntament desenvolupin projectes per al barri. S’ha escollit la biblioteca del Nord com a punt central de l’Àgora Nord.

Foto portada: D’esquerra a dreta membres de la Fundació Privada ECOM, regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, membre de la Fundació Secretariado Gitano, Jairo Jiménez, regidora de Cultura, Montse Chacón, Gerent de Promoció Econòmica de Sabadell, Josep Maria Matencio, i coordinadora tècnica del programa d’orientació del Vapor Llong, Maria Giraldo. Autora: A. Blánquez

Comments are closed.