Sant Julià commemora aquest 2025 que la seva associació de veïns ha arribat al mig segle de vida. Tota una fita per a una entitat que va néixer l’any 1975 en una petita barraca d’obra i que a dia d’avui disposa d’un centre propi per on passen cada setmana més de 200 persones. “És un orgull veure com la gent gaudeix de les activitats que fem al barri”, explica el seu president, Eduardo Torres.
Amb el pas dels anys, l’associació de veïns de Sant Julià ha esdevingut un motor cultural per als veïns de la zona. Situada al carrer d’Armand Obiols, acull setmanalment una àmplia oferta de cursos i tallers per a tots els gustos. Des de classes de pilates fins a sessions dirigides de zumba, ioga, salsa o ball en línia, entre d’altres. “Tenim de tot!”, comenta el dirigent.
Pel que fa a l’aniversari, l’entitat ha preparat diverses activitats. La més propera, les migas populars, tindran lloc el 6 d’abril. La celebració culminarà a l’estiu amb una edició especial de la Festa Major que comptarà amb nombroses actuacions i moments de nostàlgia. “Posarem una pantalla gran per projectar imatges del barri i parlarem amb persones que han passat per l’associació al llarg d’aquest temps”, avança Torres.
Una associació amb història
Els orígens de l’associació es remunten a meitats de la dècada dels 70. Sabadell, com la resta del país, es trobava en una època de canvis i el moviment veïnal va ser un factor clau per millorar la qualitat de vida dels barris. Tal i com recorda l’actual president, els primers anys de l’organització van estar marcats per la lluita contra el consum de drogues a Sant Julià, on van protagonitzar diverses mobilitzacions sonades.
“Ho recordo molt bé. Vam tallar l’avinguda de Matadepera i se la vam liar més d’una vegada a l’Ajuntament de Farrés. Vam ser els primers a fer patrulles per la nit per treure la droga del barri, perquè a Sant Julià al principi es fumava molt, alguns fins i tot s’injectaven… vam lluitar molt”, exposa.
En aquest sentit, un dels moments més importants de l’associació va ser aconseguir un edifici propi i autogestionat, ja que les seves primeres passes van ser en un barracó. Així ho recorda el veterà activista, qui ha ocupat diferents càrrecs de gestió de l’entitat:
“El centre el vam anar fent poc a poc. La Generalitat volia fer uns pisos al barri i nosaltres vam dir que si no ens feien un centre aquí no construirien res. I sí, al final el director general d’Incasòl ens va rebre i va acabar acceptant fer un local i arreglar una miqueta els carrers”
Ara, un dels reptes és aconseguir un relleu generacional per garantir la continuïtat del treball fet els darrers 50 anys. “Ens està passant a totes les associacions… La joventut vol participar a les activitats, però no vol gestionar com ho fem nosaltres”, indica Torres. “Tinc tres néts i em vaig fent gran, però si ningú es vol presentar [a la presidència] he de seguir perquè no podem deixar que es perdi tot el que hem lluitat fins ara”, afegeix.
Les necessitats del barri
Respecte a l’estat actual de Sant Julià, des de la junta assenyalen que és un lloc on “es viu bé”, però on hi ha elements que cal millorar. “El barri necessita que se’l cuidi més, tenim parterres de jardins que s’han d’arreglar i ho estem tractant amb l’equip de govern de l’Ajuntament”, diu Torres. Així mateix, defensa que s’ha de fer un bon manteniment del Parc del Nord: “necessitem que es posin càmeres perquè no s’emportin res més i que es pugui tancar per les nits”.
En la mateixa línia, reclama més inversió per recuperar el bosc de Can Deu, tot i que lamenta que el consistori no vulgui municipalitzar-lo. “És un bosc per a tothom, on la gent pot sortir a passejar i se’l sent seu”, insisteix. Igualment, remarca que “si es fa la Ronda Nord s’ha de fer bé, no pot afectar la zona natural que tenim (…) estic en contra del Quart Cinturó si afecta al bosc”.
Foto de portada: Torres, amb membres de l’Associació, a les portes del local. Autor: Jordi M.