Foto portada: els veïns dels Merinals, aquest migdia. Autor: M.Tornel.

Veïns dels Merinals i Ajuntament, a la càrrega contra l’antiga ADIGSA

  • La seguretat de 170 famílies corre perill dins del seu habitatge.
  • L’Agència Catalana d’Habitatge només acceptarà l’informe realitzat per CoAC.

El responsable de la Comissió d’Afectats dels set blocs al barri dels Merinals, Jaume García, denuncia que la vida de 170 persones està amenaçada per les greus patologies que pateixen els edificis on viuen. També apel·la a la Generalitat a complir la promesa que van acordar el passat 6 de setembre.

La Comissió ha convocat una roda de premsa urgent aquest migdia per exposar la crítica situació en què es troben els veïns del barri. Segons un informe d’enguany realitzat per l’arquitecte Tomàs Pardo, 170 habitatges pateixen greus patologies estructurals, com l’aluminosi, l’oxidació i la carbonització.

García assegura que aquests blocs han de ser enderrocats per construir-ne de nous, ja que “a part de no complir les condicions mínimes per un habitatge digne, aquest despropòsit afavoreix la proliferació de l’ocupació incívica, la marginalitat i la presència de drogues i violència”.

Antecedents

El Ministeri d’Habitatge va construir a la vegada les dues primeres fases del barri mitjançant, citat textualment, “materials molt precaris”: ciment aluminós i morter de baixa cohesió. A causa dels múltiples desperfectes i patologies estructurals, aquests habitatges es van denominar barraques verticals.

Adigsa – l’actual Agència de l’Habitatge de Catalunya– va detectar l’any 1991 aluminosi de grau 3 i 4 a les dues primeres fases dels Merinals. L’any següent, l’empresa reformula el seu estudi i decideix que només s’enderrocaran i se substituiran 600 habitatges a causa dels greus problemes estructurals. Tanmateix, els 170 habitatges restants que es van construir simultàniament amb els mateixos materials es mantenen dempeus perquè considera que “no estan tan malament”.

Jaume Garcia, representants dels veïns. Autor: David B.
Jaume Garcia, representants dels veïns. Autor: David B.

El barri dels Merinals ha lluitat durant anys per fer arribar les seves queixes a la Generalitat i que aquesta els oferís una solució. No obstant això, Garcia i el president de la FAV, Manuel Navas, asseguren que l’Agència d’Habitatge no va estar disposada a reunir-se amb els veïns fins que van organitzar una manifestació al Parlament i posterior roda de premsa, ambdues aquest juliol (més info: ‘La indignació dels veïns dels Merinals, a Barcelona‘).

Finalment, el 6 de setembre, la Comissió va aconseguir reunir-se amb la Directora de l’Agència, Judit Grifeu, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per arribar a un acord. La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, ha exposat que van pactar una primera fase de diàleg i entesa i, en una segona part, l’elaboració d’un tercer informe neutral. És a dir, que un òrgan extern a la problemàtica avalués la situació. En aquest cas, es va acordar que “l’Ajuntament en seria l’encarregat”, segons ja es derivava d’una moció aprovada al ple al maig (més info: ‘Compromís per fer costat als veïns dels Merinals‘).

La triple crítica de la Comissió a l’Agència Catalana d’Habitatge

La Comissió d’Afectats acusa l’Agència Catalana d’Habitatge “d’actuar de manera injusta i discriminatòria”, ja que per una banda, l’estudi del 1992 “no és prou exhaustiu” i, per l’altra, perquè “vol incidir en el resultat de l’informe que, en principi, ha de resoldre el cas”.

La Comissió argumenta que si l’Agència d’Habitatge vol pagar l’informe i deixar-lo en mans del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (CoAC) en exclusiva, “és evident que hi ha interessos pel mig perquè no serà un informe neutral”.

Pancarta en un habitatge del barri. Autor: M.Tornel.
Pancarta en un habitatge del barri. Autor: M.Tornel.

Des de la representació dels veïns dels Merinals s’objecta la violació de l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, ja que no es garanteix el dret a un nivell de vida que asseguri, en aquest cas, l’habitatge.

Altrament, García adverteix que “si es repetís la desgràcia que va tenir lloc al Turó de la Peira l’any 1990 quan es fa esfondrar un bloc de pisos amb aluminosi, podríem parlar d’un homicidi per imprudència”.

L’antídot de la preocupació

“Desgraciadament, sabem què és viure amb por” afirmen alguns veïns dels Merinals. “Que el teu pis pugui ensorrar-se en qualsevol moment comporta una situació d’angoixa permanent” han afegit. Per aquest motiu, l’Ajuntament i la Comissió dels pisos Afectats del barri insisteixen en l’elaboració d’un tercer informe sobre l’estat dels blocs. En cas que el resultat negués greus patologies estructurals en els edificis, els veïns ja tindrien la prova per saber que la seva seguretat no està en perill.

Rubio (Habitatge): “que la  Generalitat compleixi”

La regidora d’habitatge Glòria Rubio ha demanat a la Generalitat “que compleixi amb allò a què es va comprometre i es posi a disposició per fer el procés de mediació que iniciava l’Ajuntament”. També ha exigit que “deixi de posar traves i no endarrereixi el procés ja que les persones afectades continuen amb els pisos apuntalats”.

Més info:

Foto portada: veïns dels Merinals, aquest dimecres. Autor: M.Tornel.