Foto portada: les noves pistes de petanca de la plaça de la Llibertat, a la Concòrdia, el passat dilluns. Autor: J.d.A.

Després de les protestes, les petanques de la Concòrdia es queden

“Necessitem un espai on puguin conviure jocs infantils i pistes de petanca”. Així anuncia la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, el procés participatiu que es farà a la plaça de la Llibertat, a la Concòrdia, per veure què fer a l’espai, amb unes noves pistes de petanca, que van ser contestades en una protesta capitanejada per la pròpia Morell i el seu partit, Podemos. Però les obres estan acabades i no és fàcil fer-hi marxa enrere. 

Pistes de petanca sí. Pistes de petanca no. És la disjuntiva a la que s’enfronta el nou govern de coalició PSC-Podemos. Les obres estan acabades, al mig de la plaça de la Llibertat. Però les pistes, que va impulsar l’anterior govern, van sublevar part del barri, la comunitat educativa de l’escola Font Rossa i, molt implantats a la Concòrdia, Podemos, llavors fora del ple i ara, sis mesos després, al govern. L’alcaldable d’aquest partit, Marta Morell, va fer campanya contra les pistes, sumant-se divendres sí i divendres també a les concentracions contra les obres que es feien (més info: ‘Contra les pistes de petanca‘).

Llavors Morell volia aturar les obres i fer marxa enrere, creant més jocs infantils a la zona. L’anterior govern va capejar la polèmica com va poder, però la protesta els va agafar per sorpresa. El projecte s’havia consensuat amb els agents del barri. Després l’executiu va avisar que les petanques es farien però que també estava previst triplicar l’espai de jocs infantils. Així es va pronunciar l’exregidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, diverses vegades. També el titular d’Urbanisme del moment, Juli Fernàndez (més info: ‘La polèmica de la petanca‘). Ara, ja des del govern, Morell ha anunciat el següent:

“Un procés participatiu per redefinir de nou la plaça de la Llibertat. Necessitem un espai on conviure amb jocs infantils i pistes de petanca”, diu Morell. Vol dir això que les petanques es queden? “No té perquè”, diu ella: “farem una remodelació del projecte que hem de consensuar amb els veïns i les entitats que seran convocades, farem assemblees i tothom dirà la seva”.

El cert és que si abans les petanques havien d’anar fora, ara es vol propugnar un “consens on puguin conviure tants nens com persones grans”. El procés participatiu, que de moment no té forma, es farà a partir del mes de setembre, segons ha dit Morell. Les pistes, però, fa mesos que estan acabades i tenen tots els números de quedar-se.

Foto portada: les noves pistes de petanca de la plaça de la Llibertat, a la Concòrdia, el passat dilluns. Autor: J.d.A.