L'interior de la llar del vent

Trenquen la porta de La Llar del Vent per entrar-hi a dormir cinc cops en un mes

Un dels monitors de l’històric casal La Llar del Vent, a la Concòrdia, relata les condicions en què han de realitzar la tasca de voluntariat. Durant el mes de setembre, una persona sense llar ha entrat a dormir al casal cinc cops. Els monitors han trucat a la policia, han parlat amb els serveis socials de l’Ajuntament i, fins i tot, s’han encarregat d’arreglar la porta. No ha estat fins a la cinquena vegada que han aconseguit una porta nova. 

Ha calgut que trenquessin la porta del CAE La Llar del Vent fins a cinc cops durant el mes de setembre, amb la intenció de passar la nit dins l’equipament, perquè els monitors aconseguissin una porta nova. “Una porta d’acer, que és el més barat per sortir del pas”, explica Pau Recio, monitor del cassal. “I ens hem hagut de barallar molt per aconseguir-la”, afegeix. És per això que el reclam del casal va més enllà i denuncia les condicions en què han de fer la seva tasca de voluntariat.

Aquest no és el primer cop que pateixen destrosses a l’equipament que utilitza l’esplai, els barracons del Bosc de la Concòrdia, al carrer Lusitània. En aquesta ocasió les trencadisses han estat obra d’una persona sense llar, que entrava normalment a les nits per aixoplugar-se. En accedir a l’equipament per realitzar el voluntariat, els monitors hi trobaven el llit, mantes i begudes alcohòliques. En alguna ocasió, fins i tot, van trobar-hi dins la persona. Trucaven a la policia i l’identificaven. Però no hi posaven cap altra solució: pocs dies després, hi tornava a entrar. “Ens va dir que tornaria a entrar si li feia falta”, explica Recio.

La nova porta de La Llar del Vent. Autor: Pau Recio

Els monitors es van posar en contacte amb serveis socials. Segons Recio, asseguraven no tenir-lo identificat i argumentaven que tampoc tenien cap equipament on destinar-lo. En trobar-se en aquesta situació, fins i tot els monitors opten per arreglar la porta ells mateixos, amb fustes. Ara, explica Recio, ja els han canviat. Però el problema, d’arrel, no està solucionat.

“Denunciem la situació precària de la porta i dels barracons. Aquesta és una situació que passa a molts esplais de la ciutat”, lamenta. “Volem que valorin la tasca del lleure”, rebre “suport pels equipaments i espais”. “Que ens tractin com a una escola, que es compleixin uns mínims perquè portem temps i diners invertits”, conclou.

Recio manté que el consistori els ha “posat pegues” per canviar la porta. Necessiten “posar una alarma”, diu Recio. “Les escoles tenen extintors, calefacció. I nosaltres portem molts anys sent precaris”, afegeix. De moment i, segons el monitor, gràcies a un fil de Twitter en què ell mateix denunciava els fets ocorreguts al cassal, l’Ajuntament els ha contactat per mantenir una reunió. El casal demanarà la creació d’una taula d’entitats de lleure i de cultura. “Aquest seria un bon primer pas” en la solució dels conflictes, conclou el monitor.

Foto portada: L’interior de la llar del vent. Autor: Pau Recio.