Vapor Casanova

Convertiran un vapor del segle XIX al Centre en una residència d’avis

El vapor de Jeroni Gibert, o Vapor Casanovas, a la carretera de Barcelona, serà rehabilitat i reconvertit en una residència per a gent gran (privada). L’Ajuntament ha donat el seu vistiplau al pla urbanístic d’iniciativa privada, que afecta dues illes del Centre, entre la carretera de Barcelona i el carrer de Duran i Sors. També s’hi faran habitatges. 

Aquest vapor, abans denominat com de Jeroni Gibert, està protegit al Pla de Patrimoni i un cop es rehabiliti serà una residència per a la gent gran de caire privat. L’operació també comporta la construcció d’habitatges (un 30 per cent dels quals han de ser de protecció pública). Es tracta de dues illes amb prop de 5.000 metres quadrats entre la carretera de Barcelona, la Gran Via, el carrer de Ferran Casablancas i el carrer de Duran i Sors.

El Vapor de Jeroni Gibert

El vapor Casanovas, conegut com a Vapor de Jeroni Gibert, que va ser una foneria i després una fàbrica de mobles de jardins (Mein SA), i és un recinte industrial del darrer terç del segle XIX en forma de trapezi. L’autor és l’enginyer Narcís Nunell i Sala. Està compost per una nau principal de dues plantes. La planta baixa és una estructura de pilars de fosa. El conjunt manté la xemeneia, gairebé de 16 metres d’alçada, el pati i la caldera original de finals del s.XIX, semisoterrada ara sota un munt de runa prop del pati. La façana que dona al carrer de Ferran Casablancas no és l’original, ja que es va cremar en un incendi. En el nou pla de patrimoni el cantó que dona a la carretera de Barcelona té protecció parcial.

Foto portada: el Vapor Casanovas, a la carretera de Barcelona. Autor: Ajuntament.