El nou carrer Sant Pere aprova però necessita millorar, segons els comerciants

Dos mesos han passat des que els cotxes deixaven de poder circular pel carrer Sant Pere i, mitjançant una plataforma única, la via passava a formar part dels carrers d’ús exclusiu per vianants. Tradicionalment, els cotxes utilitzaven aquest concorregut carrer per creuar d’una a l’altra banda del centre de Sabadell, fet que provocava cues, embussaments i acumulació de fums.

Ara que pel carrer Sant Pere tan sols s’hi pot transitar a peu, és moment que els principals afectats per la renovació, els comerciants, valorin quins són els efectes del canvi. Les reaccions, en general, són positives; tot i que molts d’ells coincideixen en pensar que encara falta molta feina per fer. N’és un exemple la directora de l’escola de música Tempo, Montse Ferràs, que entén que el canvi és “molt positiu”, però que la vida del carrer “s’ha de fomentar”.

“Aquest era un carrer antipàtic, les voreres eren petites, era un caos i no era agradable de transitar-hi”. Per tant, “ha estat un canvi molt a millor; tan de bo s’hagués fet abans”, assegura Ferràs.

El mateix pensa Lídia Sánchez, venedora de la botiga Comercial del cautxú, que afegeix que ara “hi passeja més gent” i que “s’hi respira més tranquil·litat”.

Una sensació agredolça 

Arnau Martínez, de la botiga d’esports Camarasa, reconeix que el fet que el carrer sigui només accessible pels vianants ha estat un pas endavant en l’eliminació de la contaminació, i que ha motivat que “la gent que passa pel carrer entri encuriosida a la botiga”. Amb tot, quan fa balanç, veu algunes ombres en el canvi.

“Aquesta era una via d’accés al centre de Sabadell, per a molts cotxes, i ens donava més visibilitat”, assegura.

Per tant, el jove creu que els comerços del carrer han guanyat un tipus de clientela que abans no tenien, però han perdut “visibilitat a nivell general”. Tot i així, creu que el carrer Sant Pere podrà arribar a tenir possibilitats de convertir-se en una bona atracció pel comerç.

Botiga d'esports Carrer Sant Pere. Autor: David B.
Botiga d’esports Carrer Sant Pere. Autor: David B.

“És un carrer cèntric, la gent comença a venir a passejar-hi”, assegura Martínez. “Ara té poca vida, però acabarà tenint-ne més”, conclou.

El llarg camí per davant 

Tot i mostrar-se satisfets amb el canvi, els comerciants del carrer Sant Pere perceben que hi ha molts altres aspectes que també s’han de corregir. Ferràs entén que “cal dinamitzar el carrer, perquè la gent no l’acaba de conèixer”. En el mateix sentit parla la propietària de l’agència Viatges 4 kids, Mònica Torras, que diu que el carrer “és molt fosc”. També afegeix que el carrer “ha estat sempre molt secundari”, i que s’haurien de “dur a terme més accions per incentivar l’obertura dels comerços que estan tancats”, de tal forma que el carrer Sant Pere estigués “ple de botigues”.

Agència viatges 4 kids - Carrer Sant Pere. Autor: David B.
Agència viatges 4 kids – Carrer Sant Pere. Autor: David B.

D’altra banda, Lídia Sánchez creu que hi falten papereres i, sobretot, més llum. “Si un carrer no té llum suficient, no convida a passejar”, sosté. Però la demanda en la que conflueixen tots els comerciants que atenen a aquest digital té a veure amb l’oci del carrer.

“Espero que els bars i els restaurants comencin a treure taules fora, perquè la gent pugui aturar-se a prendre alguna cosa”, comenta Martínez.

A més, el venedor també proposa la possibilitat que les mateixes botigues treguin els productes fora per incentivar el comerç, o que es faci algun tipus d’esdeveniment.

No tots els vehicles respecten la prohibició 

“Hi ha gent que encara està utilitzant el carrer com si fos per a cotxes”, assegura la propietària de l’escola de música Tempo. Assegura que, tot i estar correctament senyalitzat, hi ha qui encara no s’hi ha acostumat i no és estrany veure cotxes transitant-hi. En aquest sentit, la seva preocupació passa pel fet de que “els vianants se’n en refiïn i, “al sortir d’un comerç, un cotxe se’ls endugui per davant”.

Foto portada: el carrer Sant Pere. Autor: David B. 

Comments are closed.