Foto portada: la fàbrica Cascón, al Centre. Autor: J.d.A.

La fàbrica Cascón, al Centre, donarà lloc a una quarantena d’habitatges i un equipament públic

Aprovada la reparcel·lació de l’antiga fàbrica Cascón, tancada des de fa alguns anys i situada al Centre. Ara hi ha un projecte per construir-hi una quarantena d’habitatges per una banda però donarà lloc a ampliar l’estreta vorera per l’altra i a crear a futur un equipament de 1.300 metres quadrats. 

Ara s’ha iniciat el tràmit per reordenar l’espai, producte de la iniciativa privada. Es faran pisos 38 habitatges, dels quals 29 seran de caire privat i nou tindran protecció. El 15 per cent del polígon se cedeix a l’Ajuntament. Per una banda, s’eixamplarà la vorera del carrer Colom, més estreta en aquest punt just davant del casal d’avis que en la seva continuïtat.

Però la majoria de l’espai, més de 1.300 metres quadrats, s’usaran per planificar un equipament sociocultural. No vol dir que no hi hagi projecte ni concreció de quin tipus d’equipament sinó només que l’Ajuntament reserva aquesta pastilla de terreny a un equipament que es farà en un futur indeterminat. El projecte deriva de l’anterior mandat, que va negociar amb la propietat la reforma de l’espai.

La fàbrica Cascón

L’antiga fàbrica està situada entre el carrer de Colom i el carrer de la Unió, tocant a la cèntrica plaça del Vallès. L’edifici està protegit pel nou Pla Especial de Patrimoni de Sabadell PEPS, que s’està tramitant.

La nau es va construir l’any 1944. El seu arquitecte va ser Josep Vila Juanico. Té les habituals cobertes amb dents de serra per afavorir el pas de la llum natural. i està construïda amb una estructura metàl·lica. L’edifici, segons fonts municipals, està en bon estat de conservació. La fàbrica té uns 2.000 metres quadrats en una nau de sostre alt dividida en tres parts, més un altell, un despatx i un soterrani.

Foto portada: la fàbrica Cascón, des del carrer de la Unió. Autor: J.d.A.