Projecte Guanyador del concurs de l'edifici de Sallares Deu

La Sallarès i Deu de Gràcia ja té projecte per ser un centre d’innovació

La Junta de Govern ha aprovat aquest dilluns el resultat del concurs de projectes arquitectònics per a la transformació del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica Sallarès i Deu en un centre d’innovació social i tecnològic. L’Ajuntament va comprar la nau per 4,5 milions el darrer mandat. 

Insterticis Actius de Julià Arquitectes Associats SL ha estat el projecte guanyador, dels sis treballs escollits dels 16 que es van presentar el passat mes de juny de 2019. L’Ajuntament va convocar el concurs de projectes per donar solucions arquitectòniques al conjunt de l’edifici de Sallarès i Deu (barri de Gràcia), adquirit pel consistori l’any 2018, amb l’objectiu de condicionar-lo per poder oferir serveis d’innovació social i tecnològics, en consonància amb el projecte EDUSI.

Projecte Guanyador del concurs de l'edifici de Sallares Deu
Una imatge del projecte guanyador

La valoració dels projectes s’ha fet segons l’adequació als criteris marcats al plec de clàusules: la intervenció arquitectònica global en el conjunt d’edificis; l’adequació del conjunt com a centre d’innovació social i tecnològic; i la consolidació estructural i rehabilitació i solucions d’estanqueïtat del conjunt.

Conjunt arquitectònic protegit

El conjunt fabril Sallarès i Deu, al barri de Gràcia és un edifici industrial, de caràcter singular, amb valors històrics i patrimonials. El formen quatre naus paral·leles als carrers de Cellers i de Viladomat, i un cinquè edifici, perpendicular a aquestes naus, amb façana al carrer de Jacint Verdaguer. La superfície construïda actual és d’uns 8.318,15 metres quadrats, que es distribueixen en 5.476 metres quadrats en planta baixa i 2.842,15 metres quadrats de soterrani.

Fàbrica Sallarés Deu. Autor: David B.
La fàbrica Sallarés Deu. Autor: David B.

L’edifici data de 1920 tot i que ha tingut diferents etapes constructives. El conjunt ha tingut denominacions diverses. Entre els anys 1920-1931 va denominar-se Hilados Mohair, SA. Entre els anys 1931-1966, La España Industrial, SA”, que és una de les denominacions més assenyalades juntament amb la de Sallarès Deu, SA, que és la que va tenir entre els anys 1966-1983. Una darrera denominació és la de Textifibra i Sallarès Deu S.A. entre els anys 1983-2005.

Foto portada: una imatge del projecte Insterticis Actius de Julià Arquitectes Associats SL.