Foto portada: les coves de Sant Oleguer, precintades. Autora: Alba Garcia.

Preocupa la conservació de les Coves de Sant Oleguer

L’Ajuntament ha precintat l’accés a les Coves de Sant Oleguer, un dels Espais de Memòria de la ciutat. Són les restes de les coves que van ser el sostre de centenars de persones durant les dècades centrals del segle XX, que van arribar a Sabadell a treballar però es van trobar gravíssims problemes per trobar habitatge. L’espai es va senyalitzar i museïtzar a finals de la dècada passada però les inclemències meteorològiques han provocat riscos de despreniments. 

Segons denuncia l’associació de veïns del barri de Nostra Llar les coves s’estan ensorrant mica en mica. Ara mateix estan precintades ja que unes pluges van provocar el despreniment parcial. El temporal Glòria del passat hivern va agreujar el problema natural, com també va passar a bona part dels talussos del riu Ripoll. Les coves estan acordonades. El veïnat lamenta que els problemes, a més de les coves, també afecten els carrers del barri, construït sobre el mateix talús, i que hi ha esquerdes a diversos espais.

ERC demana reaccionar

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana (set regidors) ha demanat al govern municipal que “actuï ràpid per salvar aquest testimoni de la immigració a Sabadell durant els primers anys del franquisme”. Així s’ha pronunciat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, qui ha interpel·lat a l’executiu municipal per la “deixadesa” i “manca de reacció” davant la degradació de l’espai.

les coves de Sant Oleguer, precintades. Autora: Alba Garcia.
Les coves de Sant Oleguer, precintades. Autora: Alba Garcia.

Els republicans han presentat un seguit de preguntes per escrit a l’alcaldessa per saber l’estat real de les coves, quines actuacions s’han fet després dels anys ocasionats per exemple pel temporal Glòria i quines actuacions hi ha previstes per conservar-les. Fernàndez considera que la degradació natural és inevitable però la “manca de reacció” és injustificable. “La memòria col·lectiva de la ciutat i la memòria familiar de tants sabadellencs sobre les dures condicions de vida dels qui van emigrar a Sabadell en aquelles dècades mereixen tota l’atenció i tota la cura de l’Ajuntament”, assegura.

Espais de Memòria

Les coves de Sant Oleguer van ser el primer Espai de Memòria a Sabadell. Es tracta d’una iniciativa del Memorial Democràtic de la Generalitat per recordar els principals escenaris de la memòria democràtica local entre la Segona República i la Transició. A hores d’ara, n’hi ha altres a Sabadell, com el Pavelló de Sol i Padrís, epicentre de la Vaga General Política de febrer de 1976 que va culminar amb la dimissió de l’alcalde franquista Josep Burrull, el polvorí i refugi de l’Aeroport de Sabadell o una placa en record de l’anarcosindicalita Josep Miquel, l’avi Miquel, a La Creu Alta.

Més informació:

‘Historia de Sabadell’. Las cuevas de Sant Oleguer (1944-1958)

Sabadell recorda el sindicalista Josep Miquel, ‘l’avi Miquel’, en un nou Espai de Memòria

Sabadell fa memòria antifranquista

Foto portada: les coves de Sant Oleguer, precintades. Autora: Alba Garcia.