Foto portada: estand del Centro Cultural, una de les entitats més històriques de la zona. Autor: J.d.A.

Bona assistència a la festa de Torre-romeu

Alta presència de ciutadans, bàsicament del barri de Torre-romeu, a la festa organitzada a Fira Sabadell amb motiu de la presentació del documental de la història del barri. L’acte ha comptat amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, entre altres. La festa s’allarga fins la mitjanit. 

Torre-romeu es reivindica orgullosament com a terra d’esforç i solidaritat durant tot aquest dissabte a Fira Sabadell. La iniciativa té com a màxim protagonista el documental de la història del barri, però hi va més enllà, amb estands de les entitats de la zona, actuacions musicals i de ball, actes de cultura popular i gastronomia.

 

El president del Parlament, a l'esquerra, amb membres de l'organització. Autor: J.d.A.
El president del Parlament, a l’esquerra, amb membres de l’organització. Autor: J.d.A.

El tret de sortida ha estat l’estrena del documental, a les 11 del matí. S’ha omplert l’auditori de Fira Sabadell, fins i tot amb alguna gent asseguda per terra. Entre els assistents, el president del Parlament, Roger Torrent, el diputat d’En Comú Podem al Congrés Joan Mena, que va néixer i créixer al barri, l’alcalde, Maties Serracant, i representants de gairebé tots els grups municipals. L’acte ha estat conduït pel periodista Antoni Bassas, que va conèixer el barri l’any 2015 fent una sèrie de reportatges per al diari Ara. Va ser llavors, de la mà del professor i escriptor Antoni Dalmases, quan va descobrir com l’origen de Torre-romeu és la immigració que es va establir en coves i estades i que, mica en mica, van anar-se fent, amb les pròpies mans i la por que les autoritats les tiressin a terra abans d’acabar, petites llars a l’altra banda del riu. Un lloc empinat i antipàtic, on no arribava cap servei (aigua, llum, transport, medicina, escola o la recollida de deixalles). Ja al 2015, quan Bassas va fer el reportatge, hi havia un grup de ciutadans que tenia al cap documentar la història, creixement i consolidació de Torre-romeu. Tres anys després, el projecte s’ha fet realitat. Bassas ha recordat l’alcalde Farrés, que va ser tertulià al seu programa a Catalunya Ràdio, i ha hagut de callar, ja que de forma espontània els assistents han començat a aplaudir.
La gravació, de gairebé una hora de durada, conté diverses entrevistes i moltes fotos històriques. Explica els modestos orígens del barri, en repassa personatges coneguts i d’altres que no tant, i fa una panoràmica del Torre-romeu actual. Passat, present i futur d’un barri amb personalitat pròpia. El documental es vendrà, ja avui s’ha venut, a un preu de 10 euros. Durant la jornada de dissabte s’han programat diversos passis per a tothom que el vulgui veure i el cert és que, 10 minuts després de començar el primer passi, hi havia gent que ja n’esperava el segon.

Actuacions musicals, a Fira Sabadell. Autor: J.d..A
Actuacions musicals, a Fira Sabadell. Autor: J.d..A

Fora de l’auditori de Fira Sabadell, les entitats de la zona mostren els seus treballs. Així hi són presents les escoles del barri, la biblioteca, l’escola d’adults, el Centro Cultural, l’Associació de Veïns o els grups de ball i cant, que aniran fent exhibicions. Per completar la jornada, a l’entrada de Fira Sabadell, s’ha preparat una gran paella per a tothom, i un autobús històric fa de llançadora entre el recinte firal i el barri durant tota la jornada.

Foto portada: estand del Centro Cultural, una de les entitats més històriques de la zona. Autor: J.d.A.