Foto portada: José Hernández i Feliu Crespí, aquest dilluns, al Passeig de la plaça Major. Autor: J.d.A.

Torre-romeu es muda al complet a Fira Sabadell

Tot va començar entre amics i va anar creixent fins acabar, el proper dissabte, amb la gran festa del barri de Torre-romeu, que es farà a Fira Sabadell. Torre-romeu, el barri ‘a l’altra banda del riu’, sovint incomprès, víctima de tòpics i prejudicis, es reivindicarà dissabte a partir d’un documental que recull la seva història. 

Què és Torre-romeu? “Lluita i solidaritat” respon ràpid Feliu Crespí. “Un barri fet a si mateix”, el secunda José Hernández. Crespí i Hernández són dos dels impulsors d’un projecte, dels que més han donat corda a una idea que ja supera els quatre anys de durada i que s’acosta a l’hora decisiva.

Tot va començar entre amics, alguns vinculats al Centro Cultural de Torre-romeu, d’altres no tant, que van pensar que calia un llibre que expliqués la història del barri a l’altra llera del riu Ripoll, fet colze a colze a base d’autoconstrucció i acollidor de centenars de famílies de la resta d’Espanya, de Loja, de Pedro Martínez, als anys 50, 60 i 70, però després també de gambians, senegalesos i marroquins, i sempre amb moltes famílies gitanes.

El llibre va sortir, Al otro lado del río, del periodista Dionisio Giménez, però més que la història d’un barri amb història va ser una novel·la ambientada a Torre-romeu. “Vam decidir que no n’hi havia prou: havíem de documentar la història del barri”, diu Crespí i van iniciar un documental que havia de contenir una quinzena d’entrevistes i al final ha anat creixent fins acostar-se’n al centenar. “Va anar sortint un munt d’informació, de curiositats, de persones que havien de dir la seva”, segueix Crespí. El resultat final, d’una hora de durada, s’estrenarà al proper dissabte a Fira Sabadell. “Es veurà com gent molt destacada té vincles a Torre-romeu i que intel·lectuals importants dels anys 60 o 70 també van col·laborar en el barri”, segueix.

“Hem trobat que Torre-romeu tenia, i en certa manera no l’ha perdut del tot, un sentiment de pertinença col·lectiva molt fort. La gent s’ajudava a construir les cases, i es va generar un cert orgull de ser de Torre-romeu. Volem mostrar aquest esperit i en la mesura del possible recuperar-lo”, diu Hernández.

En la darrera dècada i mitja, Torre-romeu ha crescut molt en número d’habitants, bàsicament amb habitatge protegit a la part alta del barri. Els nous habitants no acaben de fer vida al barri, ja que treballen i consumeixen en la seva major part fora de Torre-romeu. Tampoc els nouvinguts de fora d’Espanya coneixen gaire la història de la zona. “Volem que el documental, i la festa, sigui un punt de partida per potenciar aquest orgull de barri. Per això, en l’última gravació apareix una persona gran i els joves de l’Esplai Pandora, el passat i el futur”.

La festa a Fira Sabadell

Més enllà de l’estrena del documental, que es repetirà durant el dia, tot dissabte serà una festa a Fira Sabadell. Hi participaran totes les entitats del barri des de les 10 del matí.

Hi haurà exhibicions de gimnàstica, de futbol, de petanca, puntes de coixí, treballs de mitja, tallers infantils, un mag, exhibicions de ioga, actuació de les Bruixes del Nord i dels Sentinelles d’Arkemis, cant coral, contacontes, ball, una actuació dels Castellers de Sabadell, ball de tarda, country, sevillanes, una actuació de Blas Córdoba i corrandes. A més, a les dues del migdia es farà una arrossada popular a l’exterior de Fira Sabadell.

Per cert, un bus històric farà de llançadora entre el barri i el recinte firal durant tot el dia. Un dels primers busos que van travessar el barri, un fet inèdit fins als anys 80 del segle passat, ja que els busos quedaven a la part baixa.

Foto portada: José Hernández i Feliu Crespí, aquest dilluns, al Passeig de la plaça Major. Autor: J.d.A.

Comments are closed.