Foto portada: el camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics, futur Jardí d'Espronceda-Campoamor. Autor: J.d.A.

De camp de patates a Jardins d’Espronceda i Campoamor

L’Ajuntament preveu destinar prop de dos milions d’euros abans de l’any 2023 per reformar l’exterior del Mercat de Campoamoar. Amb la reforma interior renegociant-se, el govern municipal no es vol arriscar a perdre l’important subvenció de fons de la Comissió Europea i els destinarà a reorientar l’aparcament de vehicles entre la llotja i el CAP Sud i sobretot a configurar un nou parc urbà a l’antic camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics. 

La data és tan clara com important: 31 de desembre de 2022. Dos anys i mig des d’ara per tramitar el projecte, començar i acabar les obres si no es volen perdre els fons europeus. Amb la reforma interior del Mercat de Campoamor renegociant-se es destinaran a l’entorn. Així l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, l’antic INCASOL, faran un intercanvi de terrenys que permetrà al consistori prendre possessió de l’antic camp de futbol de la Penya de los Merengues, al carrer dels Reis Catòlics, en desús des de fa una dècada i mitja i que s’ha convertit en poc menys que un camp de patates en tot aquest temps.

Simulació del futur jardí d'Espronceda i Campoamor. Autor: Ajuntament / cedida.
Simulació del futur jardí d’Espronceda i Campoamor. Autor: Ajuntament / cedida.

El consistori preveu tres actuacions a la zona. La més important és convertir el camp de futbol i les pistes de petanca superior en un parc, que anomena Jardí d’Espronceda-Campoamor. Una zona verda amb una vuitentena d’abres, llocs d’estada i jocs infantils per esponjar uns barris amb una alta densitat de població. El projecte s’ha presentat aquest dimecres i es recolliran aportacions abans de l’estiu. Es preveu que a la tardor, un cop se signi el vital conveni amb l’antic INCASOL per permutar terrenys sense contraprestació econòmica, es puguin engegar els tràmits, i començar les obres durant el segon semestre de l’any vinent. El projecte té dues actuacions més: reordenar l’aparcament de vehicles entre el CAP Sud i el Mercat i també el carrer Diego de Almagro. Per més endavant, en una segona fase, quedarà una altra actuació: pacificar el carrer de Concha Espina, entre el Mercat i la plaça Picasso, just a l’entrada de l’IES Ribot i Serra.

“La reforma interior del Mercat precisa més temps. Hi volem donar més voltes i per no perdre els diners els destinarem a l’espai públic en una zona que els necessita i que necessita zones verdes, ja que no té grans parcs ni places. Són zones molt denses i volem fer una actuació ara que també es coordini bé amb el resultat final del Mercat, tant si acaba sent un centre d’arts escèniques com un centre cultural amb una part comercial”, ha apuntat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. “L’INCASOL cedirà a l’Ajuntament a canvi de terrenys en una altra zona”, ha apuntat Farrés. S’estan ultimant els detalls del conveni, que no comportarà cap pagament econòmic per cap part. “L’antic camp de futbol està en una zona on conflueixen els tres barris, La Creu de Barberà, Espronceda i Campoamor i volíem fer una actuació que incideixi als tres. A més ha d’integrar-se bé passi el que passi finalment amb el mercat i ha d’ajudar que la gent del barri es vulgui quedar aquí”, ha apuntat l’alcaldessa.

El projecte es va presentar dilluns davant els representants veïnals de la zona, i aquest dimarts als representants dels grups municipals.

El Mercat de Campoamor

El govern municipal, format pel PSC i Podem, no renuncia al projecte socialista pel Mercat: enderrocar-lo perquè “és un mercat molt dèbil” (només hi ha una parada en actiu) i construir-hi un centre d’arts escèniques de ciutat. “Volem situar equipaments de ciutat als barris. El sud necessita una peça de ciutat”, insisteix Farrés, qui es mostra oberta a l’entrada de nous paradistes a la zona si volen, supeditat però a acceptar el projecte final que s’hi acabi fent.

Els fons europeus per al Mercat de Campoamor

L’anterior govern municipal va aconseguir 9 milions d’euros de la Comissió Europea a la ciutat dins la convocatòria d’estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral (DUSI). Entre els projectes hi havia la reforma de la llotja del sud per fer-hi un mercat intercultural (més info: ‘Primera reforma en 35 anys al Mercat de Campoamor‘). L’actual govern volia redigirir aquests fons per al seu propi projecte, que ha quedat en una mesa de diàleg amb entitats i partits a la recerca del consens. Per no perdre els fons, i fer un projecte abans del 2023 que pogués avenir-se amb el resultat final, s’ha optat pel projecte que s’ha presentat aquest dimarts.

Polèmica amb Valero (Crida)

La presentació del projecte amb els representants veïnals va tenir aquest dilluns la seva polèmica política. L’acte estava convocat entre el govern municipal i les entitats però la portaveu de la Crida, Nani Valero, hi va voler assistir. Donat el caràcter bilateral de la trobada, Farrés va convidar Valero a marxar.

Per la seva part, en una piulada, Valero va qualificar els fets de “lamentable actitud de l’alcaldessa” i parla de #Farrestlyle.

L’alcaldessa per la seva part assegura que la relació entre partits amb representació té el seu espai, els grups de treball la seva pròpia agenda i les reunions bilaterals entre el govern i les entitats de la ciutat també han de tenir la seva.

Foto portada: el camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics, futur Jardí d’Espronceda-Campoamor. Autor: J.d.A.