Foto portada: control policial durant la primera nit de toc de queda, el 25 d'octubre de 2020, a plaça d'Espanya. Autor: David B.

Així és el toc de queda

El toc de queda a Catalunya serà finalment entre les 22 i les 6 hores, segons ha informat el Govern, que apunta que els establiments oberts al públic hauran de tancar a les 21 hores (fins i tot el menjar a domicili quedarà prohibit a partir de les 9 de la nit). El Govern contempla excepcions, especialment per permetre els desplaçaments de tornada a casa.

El toc de queda comença aquest diumenge 25 d’octubre. El govern de la Generalitat ha comunicat els detalls en roda de premsa a les 18 hores, després de la reunió del Procicat, prevista per a les 16 hores.

· El govern central ha declarat l’estat d’alarma a tot el territori espanyol. Com mana la Constitució, la durada inicial és de 15 dies i després s’haurà de validar la pròrroga al Congrés. A diferència de l’anterior estat d’alarma, el govern de Pedro Sánchez valora ara demanar-lo fins el mes de maig de 2021, sis mesos en total.

· Un cop declarat l’estat d’alarma, vigent des d’aquesta mateixa tarda, la Generalitat ja pot aplicar el toc de queda. El govern central permetia fer-ho entre les 23 i les 6 hores, amb una hora més o menys en funció de l’autonomia. El govern català aposta per estendre el màxim possible el cobrefoc: començarà a les 22 hores i acabarà a les 6 hores.

Foto portada: control policial durant la primera nit de toc de queda, el 25 d'octubre de 2020, a plaça d'Espanya. Autor: David B.
L’avinguda Josep Tarradellas, aquest diumenge. Autor: David B.

· El toc de queda nocturn no deixa de ser un confinament horari. És a dir, els moviments estan permesos amb poques excepcions i similars als de l’anterior confinament domiciliari. Es pot sortir per anar i venir de la feina, moure’s per raons mèdiques (metge o farmàcia), cuidar algun familiar o per tràmits judicials urgents.

· Per reduir moviment un cop comenci la queda a les 22 hores, tots els establiments hauran de tancar a les 21 hores. Afectarà la major part del comerç i la resta d’activitats esportives, cíviques o lúdiques. També acabarà a les 10 de la nit (inicialment s’havia dit a les 9 de la nit però després s’ha canviat, segons ha palesat Protecció Civil en una piulada) l’hora màxima del servei a domicili. Un nou gir de volta al tancament a la restauració, ara tancada però que podia servir a domicili o al local però que ja no ho podrà fer tampoc en les principals hores del servei de nit.

· Excepcions: les activitats culturals podran acabar com a màxim a les 10 del vespre i es permetrà retornar a casa fins les 11 de la nit als assistents als espectacles. Una altra excepció és que es podrà treure a passejar el gos entre les 4 i les 6 del matí, de forma individual.

Foto portada: control policial durant la primera nit de toc de queda, el 25 d'octubre de 2020, a plaça d'Espanya. Autor: David B.
Control policial durant la primera nit de toc de queda, el 25 d’octubre de 2020, a plaça d’Espanya. Autor: David B.

· Sancions: si anar pel carrer sense mascareta pot tenir associada una sanció administrativa de 100 euros, les sancions pel vulnerar el toc de queda poden ser molt més elevades. La sanció mínima, per una falta lleu, és de 300 euros, segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

En virtut de la declaració de l’estat d’alarma que ha fet el govern espanyol, queda restringida la mobilitat entre comunitats autònomes excepte per motius de feina o altres justificats. També es permeten els confinaments perimetrals (de determinades àrees de salut, ciutats, comarques o comunitats autònomes senceres). També és una novetat que l’autoritat delegada de l’estat d’alarma és el president autonòmic. Al març i abril es va optar per l’anomenat ‘comandament únic’. La coordinarà es farà al Consell Interterritorial de Sanitat.

El quart estat d’alarma des del 78

És la quarta vegada que el govern espanyol activa l’estat d’alarma. La primera va tenir lloc el desembre del 2010, quan el govern de Zapatero va aprovar per desactivar la vaga de controladors aeris. La segona és la del març passat que va permetre decretar el confinament general de la població per plantar cara a la pandèmia del coronavirus. La tercera es va activar el 9 d’octubre per adoptar mesures a la Comunitat de Madrid.

Foto portada: control policial durant la primera nit de toc de queda, el 25 d’octubre de 2020, a plaça d’Espanya. Autor: David B.