Concentració de la FAV davant del CAP Ca n'Oriac. Autor: David B.

Ca n’Oriac ha multiplicat per 2,5 els nous contagis en la darrera setmana

L’àrea bàsica vinculada a Ca n’Oriac, però també a barris com el Torrent del Capellà o Torreguitart, ha multiplicat per 2,5 el nombre de nous contagis en la darrera setmana. Si fa tres setmanes van haver-hi 12 contagis i fa dues setmanes van haver-hi 14 casos confirmats de Covid a l’ABS, els darrers set dies n’hi han hagut 37. L’increment motiva el rastreig la setmana vinent, que es farà en horari de matí i tarda al mateix CAP del barri. Se centra en la població més jove, de fins a 35 anys. 

La situació no és alarmant, insisteix l’Ajuntament. I de fet en quant a contagis l’ABS de Ca n’Oriac és la 35ª a Catalunya ara mateix. La majoria dels nous positius són persones joves i no tenen símptomes o els tenen de forma lleu. La del nord tampoc és la pitjor situació a Sabadell, que continua sent la dels quatre barris del sud (Campoamor, Les Termes, Creu de Barberà i Espronceda). El cribatge massiu de la setmana passada va fer aflorir una seixantena de nous casos de les 3.100 PCDR que es van fer. A hores d’ara, el CAP Sud de Sabadell és el vuitè de Catalunya en nous casos.

El risc de rebrot més elevat de la ciutat

Però sí hi ha indicadors preocupants a la zona nord de Sabadell, segons les estadístiques que han anat configurant les administracions. Per exemple, el risc de rebrot és el més elevat de tota la ciutat (683), per sobre del sud (530) i a molt distància de tota la resta (la mitjana de la ciutat és de 237). El risc de rebrot del CAP Ca n’Oriac està a l’alçada dels barri de La Torrassa (638) o la Florida (590) de l’Hospitalet o del barri del Besòs de Barcelona (600). Les cadenes de transmissió no estan prou detectades a Ca n’Oriac. El recorregut del virus no està prou acotat encara. D’aquí la importància del rastreig, centrat en la població de fins a 35 anys.

De fet, Creu Roja està fent un dispositiu centrat en la gent jove, per sensibilitzar-los que cal dur mascareta i mantenir la distància de seguretat, també entre grups d’amics, a les places i als bars. S’aprofitarà aquest dispositiu per convidar (participar al rastreig cal recordar que és voluntari) a presentar-se al CAP i fer-se la PCR. Aquest divendres no es descartava fer el rastreig de forma mòbil, és a dir, als bars i comerços amb més afluència a la zona. En cap cas però el rastreig serà tan massiu com el del sud. Ni es faran tantes proves ni es farà tants dies ni s’espera un gran dispositiu.

Foto portada: concentració per la sanitat pública, durant el desconfinament, a les portes del CAP Ca n’Oriac, epicentre del nou rastreig de casos de Covid a Sabadell. Autor: David B.