Autora: Alba Garcia.

Confinats a Sabadell durant el cap de setmana

Noves restriccions a partir d’aquesta mateixa nit. La principal novetat és el confinament municipal durant els caps de setmana, incloent-hi també el divendres. No es pot sortir del municipi de residència sense causa de força major. D’altra banda, s’atura l’activitat a nous sectors: a més de la restauració i els centres d’estètica, tanca la cultura, els gimnasos i els centres comercials. Es limita més el comerç i s’insisteix en el teletreball i la teledocència.

Aquest és un resum de les principals mesures aprovades aquest dijous pel govern català. Entraran en vigor aquesta mitjanit per intentar aturar (les anteriors van tenir poc èxit) el creixement de contagis de Covid-19 entre la població i l’increment d’ocupació de llits hospitalaris i a les UCI.

· El Govern ha aprovat aplicar a partir d’aquesta nit el confinament perimetral de Catalunya. És a dir no es pot viatjar a cap altra comunitat autònoma ni a l’estranger sense causa de força major. La mesura s’està implantant a bona part de les autonomies espanyoles. De moment, s’implanta per 15 dies.

· Durant els caps de setmana s’ha aprovat un confinament municipal. No es pot sortir del municipi a partir de les 6 hores de divendres fins les 6 hores de dilluns. Però, com hi ha toc de queda a partir de les 10 de la nti, el confinament municipal dels caps de setmana en realitat comença a les 10 de la nit dels dijous. S’aplicarà almenys durant dues setmanes.

· Però hi ha una excepció: donat que aquest cap de setmana és Tots Sants, es permet la mobilitat dins la mateixa comarca de residència per anar als cementiris.

· Una segona excepció: en municipis limítrofs es permet la mobilitat en casos de pràctica esportiva municipal.

· La Generalitat tanca els centres comercials, excepte les botigues dedicades a alimentació, de primera necessitat o higiene, i tanquen els comerços de més de 800 metres de superfície.

· També es veuen obligats a tancar els gimnasos i centres esportius.

· Es prohibeixen les activitats extraescolars que es duen a terme fora dels centres escolars. Es permeten dins de l’escola si es limita al grup bombolla.

· Se suspenen les activitats culturals (teatre, òpera, música, cine…). Un cop fort per un dels sectors més afectats per la Covid.

· Els bars i restaurants seguiran tancats durant almenys dues setmanes més. Només poden servir per emportar o a domicili (limitada l’entrega a domicili primer a les 9 per error, després a les 10 i ara a les 11 de la nit).

· La Generalitat demana seguir impulsant el teletreball. Però no es pot obligar. Cap normativa, bàsicament l’estat, hi obliga.

· El govern català demana optar per l’ensenyament a distància a batxillerat i formació professional i anima a avançar a sistemes mixtes a l’ensenyament secundari obligatori a partir dels 16 anys (tercer d’ESO). Les escoles bressol i escoles d’infantil i primària segueixen en mode presencial com des de l’inici de curs.

Altres mesures ja vigents

D’altra banda, cal recordar que ja hi ha un seguit de mesures vigents, sigui des de fa mesos, setmanes o pocs dies.

· Toc de queda o confinament nocturn: la mobilitat està limitada entre les 10 de la nit i les 6 del matí des del passat diumenge.

· El mateix diumenge el govern central va aprovar un nou estat d’alarma, el tercer durant la pandèmia i el segon a tota Espanya. Serà prorrogat per sis mesos al Congrés. Permet limitar la mobilitat a les comunitats autònomes, qui ara tenen el comandament bàsic de la lluita contra la pandèmia.

· Des de fa un parell de setmanes, la restauració però també els centres d’estètica estan tancats. Seguiran així.

· Mascareta obligatòria a espais públics tancats i tots els espais oberts. La mesura és vigent des de l’estiu.

Foto portada: dues persones passejant pel carrer d’Andreu Nin, al Parc Catalunya. Autora: Alba Garcia.