Hospital Parc Taulí. Autor: David B.

Coronavirus: la pressió comença a baixar al Parc Taulí

Davallada sensible de les persones hospitalitzades per Covid al Parc Taulí. En una setmana s’ha passat de 162 a 147 pacients, gairebé un 10 per cent menys. La caiguda es nota més entre els malalts a planta, que han passat dels 123 als 107 (un 13 per cent), però la pressió a la Unitat de Cures Intensives encara és forta, amb una quarantena de pacients ingressats. Les dades indiquen que la segona onada fa baixada. 

Fa tres setmanes que els casos detectats de Covid, siguin asimptomàtics, lleus o greus, creixen a menor velocitat. Però ara per fi sembla que el Parc Taulí ha fet el cim de la segona onada i comença un lent descens que ha de permetre prendre un respir després d’una segona onada que, si tot va bé, no haurà posat l’hospital sabadellenc tan en escac com la primera.

A hores d’ara, el pitjor està a l’UCI, al voltant de 40 pacients des de fa una setmana. Són estades llargues, i en alguns casos, amb mal final. L’UCI és l’últim que s’omple però també l’últim que es buida. Ja va passar a la primera onada. L’UCI va tocar el cim una setmana després que l’hospital, i un mes després del confinament domiciliari.

Ara per ara, les defuncions no afluixen i estan al voltant de la desena al llarg de la setmana. Xifres dures però molt llunyanes de les terribles de març i abril, amb una desena de morts per Covid cada dia només al Taulí.

On les xifres són indiscutiblement bones és a nivell de contagis, ja que han caigut un terç la darrera setmana, segons les dades del Mapa de casos de coronavirus per municipis recollides dimarts rere dimarts per aquest digital. 479 casos detectats de Covid en els darrers set dies contra els més de 700 detectats cada setmana des de meitats d’octubre arribant a gairebé el miler.

També és cert que s’han fet un 25 per cent menys de proves PCR en la darrera setmana. El risc de rebrot està sobre els 400 punts (al voltant de 650 la setmana passada i gairebé 800 fa dues setmanes) mentre que la taxa de transmissió, la R, està a 0,78 a Sabadell quan la setmana passada estava a 0,92 i fa dues setmanes a 1,07. És a dir, ara per ara i amb tota prudència el virus està en certa remissió.

Per barris, el Mapa de casos de coronavirus per ABS també mostra un cert alentiment, més clar en algunes zones (CAP Sant Oleguer, CAP Concòrdia, CAP Nord, CAP La Serra), més suau en altres (l’entorn del CAP Sud o el CAP Centre).

Cap als 9.000 casos confirmats a Sabadell 

Des de l’inici de la pandèmia han contret el virus a Sabadell (amb diagnòstic) prop de 9.000 persones (8.886 en concret). No és una xifra petita: gairebé com tot el públic que entra a l’estadi de la Nova Creu Alta. Prop de 600 residents a Sabadell han passat per alguna UCI a causa de la Covid. 422 sabadellencs han mort amb aquesta infecció.

Foto portada: l’hospital Parc Taulí, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.