Foto portada: gent gran, asseguda a la plaça de les Dones del textil, abans plaça Marcet. Autor: David B.

Mascareta obligatòria a totes hores a partir de demà

  • Catalunya es converteix en la primera comunitat en obligar a usar la mascareta sempre. 
  • El rebrot de Lleida i el “relaxament” ciutadà empenyen el govern català a prendre la decisió. 

La Generalitat intensifica les mesures de prevenció individuals a partir d’aquest dijous a tota Catalunya. Finalment les mascaretes seran obligatòries malgrat que hi hagi distància física de seguretat. Es va per tant un pas més enllà del decret de nova normalitat impulsat pel govern central després del rebrot de Lleida. 

El govern català ja va avançar dimarts que la seva intenció era fer obligatòria la mascareta per evitar “relaxaments”, com es poden veure en les darreres setmanes en reunions familiars o grups d’amics, així com excursions, platges i carrers en general (més info: ‘El Govern vol obligar a usar la mascareta en tot moment‘). La pandèmia no s’ha acabat, el rebrot de Lleida ha estat un cop fort després de setmanes optimistes i el govern català ha apostat per un pas més en quant a la responsabilitat individual.

A partir d’aquest dijous 9 de juliol la mascareta serà obligatòria en tot moment i a tot hora, malgrat que hi hagi distància suficient entre les persones o grups de persones. S’ha d’utilitzar en interiors i també a la via pública. La intensió és dificultar la propagació del virus i frenar nous rebrots, com el que ha obligat a bloquejar les entrades i sortides al Segrià.

Foto portada: un senyor gran, a la plaça de les Dones del tèxtil, aquest dissabte. Autor: David B.
Un senyor gran, a la plaça de les Dones del tèxtil, aquest dissabte. Autor: David B.

Cal recordar que des de la fase 3 de desconfinament i la fi de l’estat d’alarma, el lideratge per lluitar contra la pandèmia torna a recaure en la Generalitat, qui té potestat per limitar moviments o impulsar noves mesures de protecció, com és el cas d’aquesta. Preguntat per aquest aspecte a Catalunya Ràdio, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que li sembla bé la mesura si la Generalitat ho ha decidit així. “Res a dir”, ha finalitzat. Catalunya serà la primera comunitat autònoma en obligar a utilitzar la mascareta en tot moment. Tot plegat en ple estiu, amb altes temperatures, i a les portes de les vacances, quan s’ha detectat un creixent grau de “relaxament” en els costums socials i les mesures de prevenció.

Sancions de 100 euros

La Generalitat ha avançat que les persones que no portin mascareta s’arrisquen a una sanció de 100 euros si són denunciats pels Mossos d’Esquadra.

La mascareta no és obligatòria si s’està practicant esport i tampoc pels menors de sis anys, ni en els casals d’estiu. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que cal interioritzar una idea: cal sortir de casa amb la mascareta posada i només en comptades excepcions es pot treure. La mascareta és obligatòria també a la platja però Vergés no ha concretat encara si també mentre es pren el sol. És a dir, caldrà arribar a la sorra amb mascareta però s’està a l’espera de les indicacions de Protecció Civil en relació a la sorra i el bany.

Foto portada: gent gran amb mascaretes, a la plaça de les Dones del tèxtil. Autor: David B.