Foto portada: una farmàcia, aquesta setmana. Autor: David B.

El coronavirus entra a Sabadell… per la histèria col·lectiva

  • Les farmàcies de la ciutat han esgotat aquesta setmana totes les seves mascaretes i gels antisèptics de mans. 
  • La caça al protector per a les vies respiratòries deixa sense estoc també les ferreteries sabadellenques. 

Ni la comunitat científica. Ni les institucions mèdiques catalanes ni espanyoles. Cap autoritat aconsella de moment emprar mascaretes o protectors ni cap tipus de desinfectant de mà per la crisi del coronavirus. Només prendre mesures higièniques, les habituals per evitar la grip. No obstant, diguin el que diguin les autoritats, en els darrers dies s’ha destapat una certa histèria per comprar mascaretes i gels higienitzants que ja fa molt difícil, si no impossible, trobar aquests productes a Sabadell. 

“Les dues primeres trucades que hem tingut aquest matí eren per comprar gels. No en tenim”, assegura Nicolás García, des de la farmàcia Eduardo José Álvarez Pereiro, al barri de Torre-romeu. “Ni gels ni mascaretes; dilluns es van esgotar i els proveïdors no en tenen més”, assegura. El testimoni del farmacèutic es repeteix a la mitjana dotzena de farmàcies consultades per aquest digital al llarg de tota la ciutat.

“Les mascaretes les tenim esgotades des de fa més d’una setmana però aquesta setmana, sobretot des d’aquest dimarts, hi ha furor pels gels antisèptics, que també s’han acabat”, palesa Olga Codinach, des de la farmàcia Planas-Codinach del barri de Can Deu. “Tothom ens ve preguntat el mateix, hi ha un cert histerisme col·lectiu”, apunta.

“Ens havia demanat mascaretes i gels sobretot gent que viatja, que baixa a Barcelona cada dia a treballar, la comunitat xinesa sobretot al principi per enviar-les al seu país. Però ara ja ha començat tothom”, apunta Mar Barrero, des de la farmàcia Ca n’Oriac, qui tampoc ven aquests productes des del passat dilluns, quan es van conèixer els primers casos de nou coronavirus al nord d’Itàlia. “Curiosament la gent més polimedicada, la població de més risc, és qui menys les està demanant”, palesa.

“Ens ha vingut molta gent del barri, però també molts esporàdics i clients no habituals… això mostra que la gent les està buscant per tot arreu”, apunta Carles Ferrer, des de la farmàcia Carles Ferrer, al carrer dels Reis Catòlics, a la Creu de Barberà.

“Hem fet una llista d’espera tant per mascaretes com per gels i a mesura que ens vagin arribant anirem servint”, diu Ferrer, qui sí va notar fa setmanes un increment de vendes, sobretot a veïns de nacionalitat xinesa de la zona. Res, però, comparat amb el viscut aquesta setmana i sobretot des d’aquest dimarts a la tarda, quan es va fer públic el primer cas del ja cèlebre Covid-19 a Barcelona. La farmàcia Pere Escarrà, al carrer Vila Cinca, a La Creu Alta, també té una llista d’espera: “s’ha desbordat la por; pensem que no cal alarmar la gent; els expliquem el més bàsic, com rentar-se les mans bé”. De fet, diu Codinach, amb aigua i sabó el resultat si es va bé és el mateix.

Ferreteries sense mascaretes

La histèria per les mascaretes no només ha arribat a les farmàcies. Ha anat més enllà: fins les ferreteries, que venen mascaretes similars o superiors, amb vàlvula. Fontaelectric Tello, a Ca n’Oriac, no en té des de fa dies: “se les va endur totes, unes 150, un veí xinès del barri fa dies. Ahir va tornar buscant-ne més però no en tenim”, diu Miguel Tello. “Estem rebent també diverses trucades per telèfon preguntant”, afegeix. Des de Ferreteria Feu, al Centre, Carles Marlés apunta que les mascaretes se’ls van acabar fa dos dies però que n’han aconseguit algunes més aquest dimecres: “ens pregunta gent jove, gent gran, gent que viatja fora, que no viatja, estudiants, gent que té negocis… gent de tot tipus”.

“Alguns periodistes tampoc ajuden gaire”

La majoria van directes però alguns, potser sabedors que la histèria és potser exagerada i fins i tot escèptics amb els presumptes beneficis del protectors, dissimulen: “algunes persones fan veure que no volen les mascaretes i els gels pel coronavirus: els fa certa recança i diuen que el seu fill es asmàtic o que té algun problema”, apunta des de Can Deu Codinach. Marlés, de la ferreteria Feu, al Centre, s’hi afegeix: “en general la gent ho diu sense cap problema però el cert és que algun posa excuses”. Malgrat caure en una certa histèria, alguns en són conscients que hi cauen i dissimulen: “hi ha histerisme. És cert. Alguns periodistes, i alguns programes tampoc ajuden gaire. Esperem que tot plegat no vaig a més”, finalitza Tello.

De moment, les recomanacions oficials no van més enllà de rentar-se les mans sovint, utilitzar mocadons de paper al sonar-se i tapar-se la boca al tossir.

Foto portada: una farmàcia, al Centre, aquest dimecres. Autor: David B.