Una prova PCR aquest matí a Cal Balsach. Autor: ACN.

Coronavirus: baixen els contagis, els pacients a planta i a l’UCI

Una setmana més, es consolida la caiguda de nous casos de Covid a Sabadell. En els darrers set dies, s’han detectat 341 nous casos a Sabadell mentre que la setmana anterior se’n van detectar prop de 500. Per tant, la corba segueix descendint just quan comença la segona desescalada a les portes del mes de desembre. També segueixen caient els pacients ingressats amb Covid al Parc Taulí. 

Els indicadors es normalitzen, tot i que ha costat setmanes (i tancaments d’activitats, confinaments nocturns, de cap de setmana i perimetrals). Ara caldrà veure quina serà l’evolució en els contagis de la reobertura, o segona desescalada, que ha començat aquest dilluns de forma tímida. És la quarta setmana consecutiva amb reducció dels nous casos detectats.

La setmana vinent coincidiran dos elements: per un costat, els primers efectes de la reobertura d’aquest dilluns. En segon lloc els resultats del cribatge intensiu que es fa aquests dies a La Creu Alta, Torre-romeu i també Can Puiggener. Són les tres àrees bàsiques de salut on, ara mateix i segons Salut, es detecten majors increments de casos. Fins ara s’havien fet dos cribatges massius a Sabadell: a finals de juliol a la zona sud i a començaments d’agost a l’entorn del CAP Ca n’Oriac. El sud i el nord són les dues zones més colpejades pel coronavirus (a Ca n’Oriac no obstant la primera onada, la més letal, va colpejar més, i en part també al Centre, on hi ha la majoria de places de geriàtric).

Pel que fa al Taulí, segueix baixant el nombre de pacients hospitalitzats per Covid, 125 aquest dilluns, dels quals 33 a l’àrea de crítics o semicrítics. Les xifres més baixes en el darrer mes. Encara, però, hi ha molts pacients a l’UCI, on el pic es va tocar la setmana passada amb una quarantena de pacients.

Des de l’inici de la pandèmia, han mort 430 sabadellencs amb Covid, set en la darrera setmana. Segons el portal Dades Covid, la taxa de reproducció del virus ha estat de 0,87 contagiats per cada nova persona contagiada. Una xifra per sota de 1 i que significa que el virus està en retracció. En les darreres setmanes ha baixat el nombre de proves que s’estan fent, entre PCR i test d’antígens, de les 8.000 setmanals a les actuals 6.000. L’edat mitjana de cada persona contagiada és de 39 anys.

Foto portada: una prova PCR, aquest dilluns a Cal Balsach. Autor: ACN.