Banyistes a les platges de Barcelona el 20 de maig del 2020. (Horitzontal)

De Sabadell a Barcelona, només a treballar… de moment

El govern català estudia permetre la mobilitat entre els diferents àmbits metropolitans en les properes setmanes. El cert és que a partir de dilluns els sabadellencs podran anar sense donar explicacions a la costa del Maresme, el Montseny, Collserola per la banda vallesana o Badalona però no a la capital catalana, la costa del Garraf o el Penedès. 

La Generalitat, que fa gala de màxima prudència durant tot el procés de desconfinament, ha avisat aquest dissabte que és “vital” no moure’s de la regió sanitària corresponent per evitar la propagació del virus. Així ho demana la consellera de Presidència, Mertixell Budó. Però el govern català avança que en les properes setmanes es pot anar obrint la mà: la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el govern estudia amb els ajuntaments de Barcelona i el seu entorn un permís de mobilitat entre regions. Però no serà ara, ja que no es plantejarà al ministeri de Sanitat fins la setmana vinent.

La mobilitat entre regions sanitàries diferents no està permesa fins la fase 3. Sabadell entra dilluns a la fase 1, per tant, la 3 queda encara molt lluny. Per passar de fase calen, com a mínim i anant tot ràpid, un parell de setmanes. Però la Generalitat analitza permetre els moviments entre les tres regions barcelonines a partir de la fase 2, que podria arribar anant bé el 8 de juny.

“Segons la incidència de casos i taxes de transmissió, té lògica plantejar-nos una mobilitat diferent aquí, hem de treballar amb els ajuntaments”, ha dit Vergés.

En realitat, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona estan en la mateixa regió: la Regió Sanitària de Barcelona (RSB). Però aquesta regió està subdividida en tres àmbits. A nivell de desconfinament actuen com si fossin una regió cadascun. Els tres àmbits són: Barcelona Ciutat, Metropolità Nord (on hi ha Sabadell, la resta del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià del Besós) i Metropolità Sud (on hi ha el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, entre altres). L’Àmbit Metropolità Nord comprèn 82 municipis i gairebé 2 milions de persones.

Com està permès moure’s entre regions?

A partir de dilluns, i ja en fase 1, la mobilitat entre àmbit i àmbit encara no estarà permesa fora dels moviments autoritzats per l’estat d’alarma: treball, cures o metges.

Foto portada: banyistes a les platges de Barcelona el 20 de maig del 2020. Autor: ACN.