Autor: M.Tornel.

El dispositiu per al pic: UCI al Taulí, semicrítics a l’hospital temporal i lleus a hotels

  • Farrés preveu que l’hospital de campanya a la Pista Coberta, que atendrà semicrítics, estigui en funcionament en 10 dies. 
  • L’alcaldessa demana a la Generalitat que “doni resposta” a les residències de gent gran, un dels “punts febles”. 

La Corporació Sanitària Parc Taulí tindrà un nou recurs per assistir els pacients amb Covid-19. A banda dels 700 llits de l’hospital més els recursos addicionals, les derivacions a centres privats de pacients no Covid, i les derivacions a hotels, finalment es farà un hospital de campanya la Pista Coberta d’Atletisme. Tindrà cabuda per entre 250 i 300 llits hospitalaris d’àmbit semicrític.

Aquest diumenge personal municipal ha començat a preparar la logística. Hi treballarà també el Servei d’Emergències Mèdiques, el SEMMetge Sense Fronteres tindrà una importància especial per implementar l’hospital de campanya, com també l’exèrcit, a través de la Unitat Militar d’Emergència o una altra unitat, que aportarà “personal sanitari i coneixement logístic”. Farrés ha fet pública la construcció de l’hospital aquest diumenge a la tarda. La Corporació Sanitària Parc Taulí tindrà el lideratge i la coordinació. Es preveu que entri en funcionament entre set i 10 dies. “Quan abans millor”, ha dit Farrés. El pitjor moment de la crisi de Covid-19 s’estima per a mitjans d’abril, entre el 13 i el 26.

Ara per ara, el Parc Taulí ha posat “totes les seves instal·lacions al Covid-19”. Quan entri en funcionament l’hospital de campanya es reorganitzarà l’atenció: 214 persones en estat semicrític aniran a l’hospital de campanya. Aquests més de 200 llits que quedaran lliures a l’hospital seran “llits UCI”. Per tant, la UCI es centralitzarà al Parc Taulí, els semicrítics a l’hospital de campanya i els pacients més lleus, que “pràcticament estan a punt d’anar a casa però encara no se’ls pot donar l’alta”, es quedaran en hotels. L’últim bloc, no gens petit, és el de persones infectades amb Covid-19 que no necessiten ingrés hospitalari. “Quan arribi el pic de la corba, volem estar ben preparats”, ha assegurat Farrés, qui ha parlat d’una situació “d’enorme emergència” i reitera que cal “quedar-se a casa perquè per molts recursos que posem sobre la taula, seguim en un altíssim risc i hem de seguir el confinament”.

La situació de les residències

Farrés ha demanat a la Generalitat que “doni resposta” als problemes de les residències de gent gran perquè “és un dels punts dèbils que tenim en aquesta crisi”. Així ha assegurat que l’Ajuntament les està trucant per saber les seves necessitats: “ens plantegem que els puguem arribar a contractar gent, també per fer neteges intensives dins els centres de la millor manera que podem. Però el circuit que ha quedat establert és a través de la Generalitat i per això faig una crida”.

Sense sostre

Un dels requeriments per aquesta crisi que fa el govern català és tenir un dispositiu d’allotjament per a les persones sense sostre. Sabadell no el té, i a marxes forçades s’està generant. Començarà a funcionar aquest dimarts, ha dit Farrés, sense especificar on. Sobre les crítiques de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès, respecte el fet que hi ha entre 120 i 150 persones sense cap tipus d’ingrès, Farrés ha assegurat que alguns tenen ajudes socials i que les peticions de la FAIV s’estan canalitzant pels canals habituals.

Farrés ha agraït la tasca a tota la gent que està treballant per fer que “als ciutadans no els falti de res”. Així mateix ha donat el condol a les famílies de les víctimes de les persones difuntes. És la primera roda de premsa de Farrés telemàtica des de l’inici de la crisi del Covid-19.