Foto portada: vacunació a un agent de policia als Merinals, el passat mes de febrer. Autor: J.d.A.

Al ritme dels dos primers mesos, es trigarien tres anys en vacunar el 40% dels sabadellencs

4.750 persones a Sabadell ja han rebut les dues dosis de la vacuna del coronavirus durant els dos primers mesos en que es dispensa. El percentatge de la població ja immunitzada per la via de la vacunació arriba al 2,19 per cent a Sabadell. El ritme és baix. El departament de Salut es marca com a objectiu tenir vacunada el 40 per cent de la població abans de juliol. Al ritme dels primers dos mesos, es trigaria més de tres anys en arribar al 40 per cent, més de cinc anys en arribar al 70 per cent que es marca el ministeri de Sanitat abans que acabi l’estiu i més de vuit en vacunar un hipotètic 100 per cent. 

És tan clar com l’aigua que la vacunació ha d’agafar més ritme si es vol arribar als percentatges compromesos per les autoritats El problema no és tan logístic ni de recursos humans o manca d’espais sinó de fabricació. Les farmacèutiques que comercialitzen la vacuna no estan complint els seus compromisos amb la Comissió Europea, qui ha negociat i signat els contractes, i estan entregant moltes menys de les previstes. Després els estats les distribueixen i les comunitats autònomes les gestionen.

Mentre no arribin més vacunes de forma recurrent no es podrà agafar molta més velocitat i no es pot parlar gaire de macrovacunacions com a Estats Unitats. Com la compra ha estat comunitària, la situació espanyola no difereix gaire de la que viuen a la locomotora europea, Alemanya o, per posar el cas, de la grega o l’eslovena.

Tres vacunes al mercat europeu

A hores d’ara, es dispensen tres vacunes. La primera que es va comercialitzar és la de Pfizer-Biontech i es dispensa tant als residents a geriàtrics, al personal residencial com al personal mèdic o les persones gran dependents i ancians majors de 80 anys. La segona és de la Moderna, molt similar, tant pel que fa a l’efectivitat, les dues dosis, la separació entre la primera i la segona injecció i la població de referència com pel que fa als incompliments contractuals. Moderna va entregar zero dosis la setmana passada.

Des de fa algunes setmanes, es posa també la vacuna d’AstraZeneca, de dues dosis però més separades, fins a 12 setmanes. En aquest cas, amb la dificultat afegida que no s’ha autoritzat a Espanya per als majors de 55 anys. S’està posant als professionals essencials (forces de seguretat, bombers, fisioterapeutes, dentistes o farmacèutics).

Però s’està produint un cert buit en la franja dels majors de 56 anys, ja que la vacuna d’AstraZenena no els cobreix i en molts casos encara no ho fa tampoc la de Pfizer o Moderna. Es dona el cas que es pot vacunar abans un mestre de 26 anys que una mestra a punt de jubilar o un ancià de 79 anys que viu sol a casa seva. Donada la situació, la Generalitat demana almenys autoritzar la vacuna d’Oxford-AstraZeneca fins els 65 anys com han fet diversos països però el govern espanyol de moment ho descarta.

L’aprovació de la vacuna de Janssen podria aclarir una mica el panorama, ja que consta d’una sola dosi i podria facilitar tant la logística com la velocitat de vacunació. Això sí, caldrà esperar que l’Agència Europea del Medicament l’aprovi el dia 11 de març i veure després per a quins col·lectius, en quines condicions i com modifica la previsió governamental.

Sabadell: 2,19 per cent de la població vacunada amb les dues dosis

A hores d’ara, a Sabadell (amb dades del 26 de febrer) hi ha 13.083 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna (el 6,04 per cent de la població) mentre que 4.750 persones ja n’han rebut les dues (el 2,19 per cent). Són xifres similars a les de Catalunya (5,91 per cent amb la primera dosi i 2,46 per cent amb la segona), les globals d’Espanya i fins i tot la mitjana europea.

Els països que van més avançats en la vacunació són Israel i Regne Unit, que han pagat més per accedir a més quantitats de vacunes. També Estats Units. A la cua, el tercer món, sobretot Àfrica i Amèrica Llatina, on la vacuna, malgrat ser la pandèmia mundial, no passa de ser testimonial.

Foto portada: vacunació a un agent de policia als Merinals, el passat mes de febrer. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats