Autora: Alba Garcia.

Els casos de coronavirus toquen sostre

Dèiem per aquí fa dues setmanes que si la taxa de reproducció de contagi, la ja famosa R, no es reduïa a Sabadell, a finals d’octubre hi hauria 600 nous casos setmanals de Covid a la ciutat. A la llum de les dades oficials, la previsió ha fet curt. En la darrera setmana s’han detectat gairebé un miler de contagis a la ciutat, segons les dades recollides del Mapa de casos de coronavirus per municipi. El coronavirus toca sostre. El tancament de la restauració i la resta de mesures, si han tingut algun efecte, ha estat insuficient.

El gairebé miler de contagis és producte de la gran quantitat de proves PCR que s’han fet aquesta setmana, més de 1.000 al dia, però sobretot de la gran propagació que té el SARS-Cov-2 a dia d’avui. Una de cada 10 proves donen positiu. Xifres inèdites en aquesta segona onada, que segons els epidemiòlegs deixen la propagació més a prop de la transmissió comunitària que dels brots localitzats. Cada cop és més difícil acotar el virus i tallar les cadenes de contagis. El volàtil risc de rebrot és molt elevat, supera els 850 punts i supera el miler en algunes zones de la ciutat.

Sense comptar els darrers tres dies, que donen lloc a més distorsions, entre els dies 17 i 23 d’octubre es van detectar 750 casos nous a Sabadell d’un total de 7.500 proves PCR. Puja el percentatge de proves positives: una de cada 10. I baixa l’edat mitjana de la persona que contrau el virus: ara mateix és de 40,8 anys, fa dues setmanes de 41,8 anys.

Per àrees bàsiques de salut, l’increment de casos detectats és més que generalitzat, amb especial creixement de la corba a la zona referent al CAP Creu Alta, que fins ara havia esquivat prou la Covid-19, i el CAP Sud, per contra una de les zones més afectades durant tota la pandèmia, on la gràfica s’enfila.

A nivell hospitalari, segueixen creixent els hospitalitzats a certa velocitat. Aquest dimarts, al Taulí, 88 a planta i 24 a l’UCI i semicrítics, nou rècord des de la primavera. L’hospital no s’ha descontrolat. Però atenció a l’opinió del president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós: “si no prenem mesures contundents, el sistema sanitari peta en dues setmanes”. Com a conseqüència de la segona onada, el Comitè COVID del Parc Taulí es torna a reunir a diari. No ho feia des del desconfinament.

Pel que fa a les defuncions, en la darrera setmana han mort cinc persones al Taulí. 399 sabadellencs han mort des de l’inici de la pandèmia, ja sigui al Taulí, a residències, a casa o a altres centres mèdics.

Confinaments

A hores d’ara, amb estat d’alarma i toc de queda o confinament nocturn, el govern català ara valora un confinament domiciliari de xoc durant 15 dies, que salvi les escoles i els treballs essencials, o limitar la circulació durant els caps de setmana per frenar la Covid. Caldran més mesures: tancar bars i restaurants, centres d’estètica i recomanar el teletreball han estat insuficients i el virus segueix cavalcant amb facilitat.

Foto portada: el CAP Creu Alta, on més casos s’han detectat en els darrers dies. Autora: Alba Garcia.