Foto portada: personal del Parc Taulí, el passat diumenge. Foto: @salutcat via Twitter.

El Parc Taulí crea una unitat per monitoritzar les seqüeles del coronavirus

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha posat en marxa una unitat per coordinar amb els Centres d’Atenció Primària el tractament dels pacients amb seqüeles per la Covid-19. Segons ha informat el centre, es tracta de la primera Unitat Funcional de coronavirus a Espanya. El seu objectiu és permetre el seguiment dels pacients amb seqüeles, algunes de les quals poden aparèixer després d’haver patit la malaltia i tot i fer-ho de manera lleu o asimptomàtica.

La nova unitat està dinamitzada pel director del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, Manuel Cervantes, i compta amb un comitè assistencial format per especialistes en diverses àrees hospitalàries. Totes aquestes es coordinaran amb els metges de família i el conjunt de l’Atenció Primària per fer el seguiment dels protocols.

Manel Cervantes
El doctor Manuel Cervantes. Autor: cedida.

L’atenció al pacient es farà en format presencial i telemàtica. A més, es farà el seguiment de grups de pacients que han passat el virus de manera més severa, per potenciar la recuperació i per conèixer quines seqüeles es poden cronificar.

Quines poden ser les seqüeles del coronavirus?

Fins ara, les seqüeles que s’han pogut atribuir a la Covid-19 són diverses. En les formes més severes han predominat la fibrosi pulmonar, que és una malaltia crònica però podria ser recuperable, i la trombosi vascular. La infecció també pot afavorir la formació d’úlceres per decúbit, de vegades severes, i en el pic de la pandèmia es va detectar un increment de lesions isquèmiques cerebrals similars a l’ictus.

Cervantes assegura que la coordinació amb la primària permetrà “detectar moltes formes incipients que no han arribat a aquesta severitat”. En aquest sentit, un dels objectius és detectar quins pacients tenen major risc de trombosi per evitar la seva progressió.

“No hem de comptar només les morts que hem tingut en pacients ingressats sinó en les que la Covid pot provocar setmanes després de que hagin obtingut l’alta hospitalària. Per això, enfocar el seguiment conjunt des de diferents especialitats ens pot donar una imatge global més real que la visió de cada professional des del seu àmbit”, ha alertat Cervantes.

La coordinació també se centra en persones que han passat la malaltia de manera benigna o sense senals però que després han presentat diverses lesions a la pell sense gravetat.

L’estudi serològic: el 90 per cent dels malalts genera anticossos

Paral·lelament, la unitat ha potenciat un estudi basat en proves serològiques a un miler de persones, entre pacients i personal sanitari, per conèixer si s’han generat anticossos. Segons el primer resultats, el 90 per cent dels malalts generen anticossos i entre el 5 i el 10 per cent dels asimptomàtics. El pròxim pas és esbrinar si aquests es mantenen en el temps i si són capaços de fer més difícil la transmissió del virus.

En aquest sentit, Cervantes ha fet una crida a tots aquells equips que estiguin desenvolupant projectes de recerca a registrar-los als respectius comitès i divulgar-los també en el marc de la Unitat Funcional per poder col·laborar, compartir informació i eines d’anàlisi.

Foto portada: infermeres a l’hospital Parc Taulí, durant el pic de la Covid-19. Autor: cedida.