El respirador amb peces d’impressió 3D Leitat-Taulí rep l’autorització per distribuir-se a Espanya

El respirador de campanya Leitat1 ha funcionat correctament en les primeres proves realitzades amb pacients a la UCI de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i es distribuirà imminentment a diversos hospitals de Catalunya. En poc més d’una setmana, el disseny del respirador, fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio), al costat del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, és completament funcional.

Així ho corroboren les primeres proves realitzades amb un pacient afectat pel coronavirus, que s’han dut a terme a l’Hospital Parc Taulí. El respirador ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part de personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus, i s’ha passat a anomenar Leitat 1.3.

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es va a dur a terme l’extensió de l’assaig clínic a tot Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d’Hebron, Hospital de la Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del doctor Ricard Ferrer, director de l’UCI Vall d’Hebron i responsable del dispositiu UCI única de Catalunya.

Per a l’aprovació per part de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, juntament amb els tècnics de Leitat, per garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l’AEMPS pogués finalment certificar el respirador i autoritzar-ne la utilització per contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques.

Respirador amb peces 3D

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost deu vegades inferior al d’un respirador convencional.

Un cop obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s’accelerarà la producció que es concentrarà i s’acoblarà a les instal·lacions de la Fundació Cares. Les peces seran impreses a les instal·lacions del Consorci de la Zona Franca comptant amb el suport de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s’hi ha sumat l’empresa BSH Electrodomèstics Espanya, i es mantenen contactes amb altres com Airbus amb qui s’està compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament del projecte en el que acabarà sent una nova versió del respirador (Leitat2.0).

Foto portada: pla curt del respirador de Leitat, aplicat a un pacient (horitzontal).

Comments are closed.