Autora: Alba Garcia.

El Taulí, a tocar dels 100 pacients Covid per primer cop des de maig

Les últimes dades de pacients hospitalitzats a la Corporació Sanitària Parc Taulí deixen l’hospital de Sabadell a tocar del centenar de pacients Covid de nou. Segons dades d’aquest dijous, hi ha 96 pacients hospitalitzats, 78 a planta i 18 bé a l’UCI o bé a semicrítics. És la xifra més elevada en els darrers cinc mesos i mig. 

El darrer dia que el Taulí va tenir més de 100 pacients amb coronavirus va ser el 13 de maig, llavors amb xifres descendents amb certa agilitat i en ple inici del desconfinament. L’endemà, el 14 de maig, l’hospital va baixar del centenar d’ingressats per Covid i en va tenir 90. Fins ara han passat cinc mesos.

El Taulí no hi ha arribat encara al centenar de pacients. S’hi va acostar a meitats de setembre amb els ingressos pels brots estivals (punyents a l’àmbit Taulí). Però després les hospitalitzacions van moderar-se. Amb l’evolució actual, que no té visos de reduir-se en els propers dies, hi arribarà en breu. Ara per ara hi ha 96 pacients, 18 a l’UCI o a semicrítics i 78 a hospitalització.

Lluny del pic

Malgrat que el centenar d’hospitalitzats és una xifra simbòlica, l’hospital de Sabadell està molt i molt lluny de la situació de març i abril, quan no col·lapsar al preu d’aturar tota les operacions, derivar gairebé tots els pacients a altres centres i convertir-se en un centre gairebé 100 per cent Covid. El moment més crític en la història de l’hospital sabadellenc. Sense cap parangó contemporani. Es va arribar a 631 pacients ingressats, el 3 d’abril, i a un màxim de 70 persones en estat crític, el 10 d’abril. Van ser els dos moments més crítics de la pandèmia, juntament amb la segona quinzena de març, quan van arribar a morir entre una desena i una quinzena de persones cada dia per aquesta malaltia.

Es manté l’activitat

Ara per ara, la situació està prou controlada: hi ha dues plantes dedicades a la Covid i l’activitat ordinària encara no s’ha restringit. El director de l’hospital de Sabadell, Joan Martí, ha assegurat a Ràdio Sabadell que les restriccions això passarà si els pacients Covid arriben a ocupar una tercera planta. Mentrestant, però, l’hotel Verdi, i la pista coberta d’atletisme estan a disposició de les autoritats, com també les dues plantes sobre les urgències. Segons Martí, més que les instal·lacions preocupa la manca i el cansament del personal, tant mèdic (especialment intensivistes) com infermers. D’altra banda, les defuncions en aquesta segona onada són nul·les entre les persones menors de 50 anys i en la majoria de casos atribuïbles no tant sols a la infecció sinó a l’estat de salut global del pacient. És a dir, en la gran majoria de casos es tracta de pacients d’edat avançada amb complicacions prèvies.

Foto portada: dues persones entrant a l’hospital de Sabadell, el passat dimarts. Autora: A. Garcia.