Els pacients amb Covid a l’UCI es tripliquen en tres setmanes

La tercera onada de la pandèmia està comportant una gran pressió per la unitat de cures intensives de l’hospital de Sabadell, on s’ha triplicat el nombre de pacients amb Covid des del final de les festes nadalenques. S’ha passat de 17 pacients a l’UCI el 4 de gener a tenir-ne ara 45. Així mateix, la tercera onada està comportant un alt repunt de la mortalitat, amb més de 70 morts a l’hospital en 25 dies. 

Les xifres són negatives en aquells aspectes més greus de la pandèmia: aquells pacients que han de ser ingressats a la unitat de cures intensives bàsicament per insuficiència respiratòria, i també aquells que acaben morint a causa de la infecció causada pel virus SARS-CoV-2. Els contagis a peu de carrer s’han frenat en els darrers dies. Si es consolida la tendència, a tenor del comportament en les dues darreres onades, no es notarà als hospitals fins d’aquí una setmanes i a les UCIs en dues setmanes.

En el que va de gener el nombre de pacients a planta ha crescut, però de forma discreta: s’ha passat de 121 pacients a planta del 4 de gener a 128 l’11 de gener i 143 el 18 de gener als actuals 143 pacients a planta. Un creixement del 18 per cent en 21 dies.

En canvi, el creixement d’aquells pacients més greus, els que han de ser ingressats a semicrítics o a crítics és molt més elevat. El 4 de gener hi havia 17 pacients Covid a l’UCI del Taulí. Una setmana més tard, el 11 de gener, n’eren 31, dilluns passat 37 i aquest dilluns 25 de gener s’ha arribat a 45 pacients amb Covid a l’UCI.  Són els pacients que tenen més difícil sobreviure a la infecció però també els que s’estan més temps ingressats, els que pateixen més seqüeles i els que necessiten més temps de recuperació i rehabilitació. D’altra banda, la complexitat de treballar en una UCI no fa senzill augmentar el personal de crítics de forma ràpida.

Les defuncions s’han disparat aquest mes de gener. Aquest cap de setmana han mort cinc persones amb Covid a l’hospital de Sabadell. En el que portem de gener la xifra s’ha elevat fins les 72 defuncions. Xifres molt més altes de les que es van viure durant la segona onada, per exemple, al novembre.

Foto portada: UCI del Frontal Gran Via, fa unes setmanes. Autor: David B.