Foto portada: M.Tornel.

Els professionals del CAP Gràcia avisen: reobren sense garanties

L’Equip d’Atenció Primària Gràcia-Merinals, que engloba aquests dos ambulatoris, denuncia que la reobertura del CAP Gràcia es produirà dimecres sense suficients garanties. Per exemple hi haurà només un metge per atendre pacients de dos circuits separats (malalts respiratoris o Covid-19 i malalts no respiratoris). Els professionals han enviat una missiva a la direcció del Servei d’Atenció Primària avisant que es posa en risc tant al personal com als pacients. 

Finalment el CAP Gràcia obrirà, un cop passada la pandèmia. Ho farà aquest dimecres i només en horari de matí fins al setembre quan els horaris s’han de doblar de nou. Des del principi de la pandèmia, el CAP Gràcia es va tancar i es va concentrar l’atenció al CAP Merinals. Ara es tornarà a una certa normalitat, tot i que amb reducció d’horaris respecte la situació de març.

Però els professionals de l’equipament alerten que es tornarà en una situació “precària”. El CAP Gràcia obrirà amb un metge, un infermer i un administratiu, segons una reunió de la setmana passada, i finalment un metge, dos infermers i un administratiu. Aquesta xifra de personal fa inviable separar els pacients Covid-19 dels no Covid-19, asseguren els treballadors (caldria un metge per cada circuit) i a més “deixa el CAP Merinals amb escàs personal d’infermeria”.

“Des de l’ICS, ens obliguen a treballar de la següent manera: fent visites presencials (tots els pacients que ho sol·licitin es visitaran) i si apareix algun cas de patologia respiratòria se l’enviarà a la zona bruta. El mateix personal que està visitant a pacients de risc (amb patologies cròniques i patologies agudes) es desplaçarà a la zona bruta, valorarà al pacient que correspongui i farà la PCR si s’escau i tornarà a visitar amb normalitat la resta de visites que quedin”, asseguren en una carta a la que ha tingut accés aquest digital.

El personal creu que l’obertura parcial del CAP Gràcia és només una sortida a la pressió “veïnal i d’alguns partits polítics” però que en realitat “queda lluny de les mínimes garanties necessàries” i pot comportar més queixes.

En resum, si es volen obrir els dos ambulatoris al 100 per cent i mantenint el doble circuit Covid-No Covid falta personal: “cobrir baixes i vacances amb suplents”. Així que només troben tres sortides: contractar més, obrir en horari de matí només els dos CAP (Merinals i Gràcia) o en tercer lloc ajornar l’obertura del CAP Gràcia fins després de l’estiu.

Foto portada: entrada al CAP Gràcia. Autor: M.Tornel.