Foto: Alba Garcia.

Un “canvi brusc en els indicadors” frena la desescalada

El Pla de Protecció Civil, més conegut com a Procicat, ha confirmat aquest dijous que Catalunya no avançarà de tram dilluns per un “canvi brucs dels indicadors” en les darreres 48 hores, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. “Per responsabilitat ens quedem en el tram 1”, ha indicat Vergés, que ha parlat d’un “creixement sobtat” dels paràmetres, passant de 0,78 a 0,92 en quatre dies. A Sabadell l’Rt ja supera l’1. 

La consellera ha constatat que gestionar ara un rebrot en aquestes condicions amb les UCI amb 438 pacients seria “complicadíssim”. Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que pujar per sobre d’u implica més infeccions. Un percentatge d’un 15 per cent de les persones contagiades acaba ingressada”, assegura el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Si tinguéssim una tercera onada els nostres centres no podrien absorbir el creixement, tornaríem a estar com a la primera onada”, assegura.

“Necessitem l’esforç de tothom. Sé que portem molt temps de pandèmia i hi ha molta fatiga, però no ens podem relaxar”, ha dit Vergés. “Hem d’aconseguir estabilitzar la Rt i a partir d’aquí hem de seguir baixant encara que sigui amb menys contundència, que és el que necessitem.

Superar el llindar de 0,90 (0,9 contagis per cada nou contagi) implicarà prorrogar la fase actual. Si se superés la Rt d’1 hi haurà marxa enrere a la fase anterior (bars i restaurants tancats, per exemple). En la darrera setmana, del 23 al 29 de novembre, Sabadell ja supera aquest llindar: 1,11, segons el portal Dades Covid. 

Què implica frenar ara?

La Generalitat preveia flexibilitzar el confinament de cap de setmana. Així estaria permesa la mobilitat a nivell comarcal. Però no serà així i des de divendres a diumenge se seguirà prohibint la circulació fora del municipi. Tampoc tindran més aforament permès bars ni restaurants, centres culturals o esportius ni podran reobrir els centres comercials més enllà dels serveis essencials o les botigues amb sortida al carrer. Tampoc no podran obrir les pistes d’esquí el proper dimecres 9 de desembre, tal i com estava previst.

Foto portada: cribatge de coronavirus a Can Puiggener. Autor: Alba Garcia.