Plantes Taulí Gran Via

Taulí: per sota dels 50 pacients de Covid-19

  • Des del 27 d’abril, els pacients a l’UCI han caigut un 77 per cent i a planta un 83 per cent.
  • El coronavirus segueix matant, però: 51 persones a l’hospital en el darrer mes. 

Un mes i mig de caigudes continuades en el número de pacients de coronavirus deixen el Parc Taulí de Sabadell per sota dels 50 ingressats per coronavirus. La Covid-19 ja només ocupa mitja planta de l’hospital i el volum de casos que entra a urgències és molt petit. A més, la gravetat ara és menor que en plena pandèmia. 

Les bones dades al voltant de l’epidèmia es van acumulant, no sense una certa prevenció de cara a la tardor pel risc d’un possible rebrot, i amb màxima atenció a possibles riscos durant la desescalada. No cal anar gaire lluny a veure’ls: hi ha un rebrot a Lleida amb epicentre en una festa familiar de 20 persones. En la Covid-19 passar de la responsabilitat individual al risc col·lectiu és fàcil de veure. Dilluns es podria donar llibertat de moviments a cinc milions de catalans: tots els que viuen a la Gran Barcelona, Sabadell inclosa. Un moment important en la desescalada, ja que la mobilitat metropolitana és altíssima.

Però en general el sistema sanitari ha passat clarament el pitjor, fins i tot el Parc Taulí, que és un dels hospitals catalans que més ha patit, si no el que més durant el mes de març i abril. Caldrà fer anàlisi, i prendre bona nota dels aspectes a millor i corregir d’ara endavant en un hospital històricament mal finançat pel Servei Català de la Salut, pocs llits, no gaires d’UCI, pocs quiròfans i en canvi molta població de referència.

Ara per ara, però, la situació a l’hospital respecte el nou coronavirus es pot acostar a la placidesa. És cert que només hi arriben els casos més greus i que el dic de contenció s’ha traslladat a l’atenció primària. Els CAP fan els testos i les proves PCR. A l’hospital hi ha menys de mig centenar de pacients ingressats, 49 en total, incloent-ne 9 a l’UCI i els 40 restants a planta. Per anar a xifres similars, cal anar fins el 15 de març, quan hi havia 33 pacients a planta i mitja dotzena a l’UCI. Fa dos mesos i 10 dies només. Però sembla una eternitat: aquell dia els escolars van anar a classe i les terrasses, que ara celebren la seva reobertura, feien caixa com poques vegades al març en una mena de carpe diem mentre a la vegada les estanteries d’alguns supermercats es buidaven de paper higiènic enmig de la por al confinament.

A finals de maig, la pandèmia sembla controlada. Des del 27 d’abril, els pacients a l’UCI han caigut un 77 per cent (de 39 a 9). I a planta un 83 per cent (de 237 a 40). Però tant cert és això com que el coronavirus segueix matant: vuit defuncions a l’hospital en una setmana.

I creix una certa nebulosa en les dades, que cal recordar no inclouen la fotografia fixa de la ciutat sinó només l’hospitalària de l’àmbit Taulí. Les residències queden fora d’aquestes dades i també les morts a domicili. Entre unes i les altres, sobre el 40 per cent del total de morts a Catalunya. Si el Parc Taulí facilitava dades gairebé a diari des de mitjans de març (amb altes acumulades, ingressos per gravetat i defuncions acumulades), després es va reduir a tres cops per setmana i ara a dues vegades per setmana, que és quan es reuneix el comitè de seguiment (abans de crisi). A més, les dades acumulades d’altes no es faciliten des de fa una setmana a causa dels reajustos que estan enverinant les dades també del departament de Salut de la Generalitat i del ministeri de Sanitat. Per això, el bloc verd del gràfic no es mou en les darrers actualitzacions.

Foto portada: llits al Frontal Gran Via, preparats per a crítics, a finals de març. Autor: cedides.