Coronavirus: ja hi ha més ingressats al Taulí que en el pic de la segona onada

  • Al Taulí han mort tantes persones en una quinzena de gener com en tot el mes de desembre per Covid-19. 
  • El risc de rebrot és el més alt des de l’inici de la pandèmia: supera els 1.000 punts.

La tercera onada de coronavirus ha igualat ja el pic d’hospitalitzats que hi va haver a la segona a l’hospital de Sabadell. Però el superarà amb tota probabilitat durant els propers dies, donat que els contagis estan encara pujant i venen setmanes de major tensió hospitalària. Durant la primera quinzena de gener s’han accelerat les defuncions per Covid: les mateixes en 15 dies que en tot el mes de desembre. La situació a Sabadell és de màxima complexitat, amb el risc de rebrot sense precedents i els contagis lluny del control. 

En els darrers dies, el nombre de pacients hospitalitzats per la infecció causada pel coronavirus SARS-CoV-2 està creixent amb rapidesa. L’any 2020 va acabar amb uns 110 pacients hospitalitzats per Covid-19 al Taulí. Abans de Reis (el 4 de gener) ja n’hi havia prop de 140. El passat dilluns n’hi havia 159 i aquest divendres s’ha arribat als 166.

La xifra és rellevant. Durant tota la segona onada no es van superar mai els 164 pacients amb Covid. És a dir, la tercera onada, que tot just comença, ja colpeja més l’hospital del que ho va fer la segona en el moment de màxima dificultat. Va ser el 9 de novembre. A partir d’aquell dia van començar a baixar els hospitalitzats. Ara, però, falten dies per iniciar el descens i el pic no sembla proper.

S’albiren setmanes complexes. Els contagis estan encara a l’alça. Entre el 5 i l’11 de gener, van haver-hi prop de 800 contagis detectats a Sabadell, 300 més que la setmana anterior, segons dades de l’Ajuntament. La incidència acumulada de casos en els darrers 14 dies és de 556 per cada 100.000 habitants. La taxa de rebrot és la més alta des de l’inici de la pandèmia a la ciutat: supera els 1.000 punts. De cada 100 PCR que es fan, més de 10 palesen un contagi. Xifres altíssimes quan no fora de control. La taxa de contagi (la Rf) s’acosta a 2 (és d’1,89 en concret): cada persona que contrau la Covid-19 n’infecta dues gairebé. El virus corre amb certa facilitat a hores d’ara.

Un mínim raig d’optimisme, vacunes a banda. Les dades dels darrers dies, segons la Generalitat, palesen una petita ralentització en el ritme de contagis. Tots els que s’haguessin produït durant les festes nadalenques, fins Reis, ja s’han detectat i registrat.

Amb aquests ingredients, hi ha alça d’ingressos als hospitals per a dies: si els contagis creixen, els hospitalitzats seguiran creixent, com també els ingressos a crítics, les intubacions, les sedacions. Només fins uns dies després que es frenin els contagis començaran a frenar els hospitalitzats. Encara passaran un dies més per frenar els ingressos a l’UCI (que van créixer un 80 per cent la setmana passada).

Preocupa la mortalitat

A més de l’increment de contagis, ingressos a planta i a l’UCI en els darrers dies es detecta també un increment de morts a l’hospital a causa de la Covid. En el que portem de mes, han mort a causa de la Covid-19 una trentena de persones a l’hospital de Sabadell. La xifra ja ha superat la mortalitat que es va produir durant tot el mes de desembre de 2020.

3.000 vacunats

Segons dades del portal Dades Covid, fins aquest dijous 14 de gener s’han vacunat a Sabadell unes 3.100 persones contra el coronavirus. El ritme s’ha incrementat en els darrers 10 dies, en coincidència amb l’inici de la vacunació al personal sanitari tant de l’hospital de Sabadell com de la primària. La vacunació va començar el 27 de desembre a Sabadell Gent Gran, amb 140 vacunes. Durant la primera setmana se’n van posar poc més de 300, però en els darrers dies s’ha accelerat.

Des de l’inici de la pandèmia, segons les xifres oficials, s’han comptabilitzat prop de 12.500 casos de Covid entre persones de Sabadell, amb 471 defuncions.

Foto portada: l’UCI del Frontal Gran Via, durant la segona onada. Autor: David B.